Plaats en tips

Ferrara

Ferrara bestaat uit een middeleeuwse helft - het zuiden van de stad - met smalle middeleeuwse straatjes en een renaissancedeel met ruime straten in het noorden. Dit komt doordat Ercole I d'Este zijn architect Biagio Rossetti opdroeg om zijn stad Ferrara in één klap dubbel zo groot te maken. En zo geschiedde: het eerste moderne stedenbouwkundige plan in Europa. Er zijn veel Renaissance monumenten bewaard gebleven waardoor het historisch centrum van Ferrara is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Castello Estense

Het vierkante kasteel in het centrum van de stad is een opvallend gebouw. Deze 14e-eeuwse vesting was ooit de residentie van het hof van de familie d'Este. Het kasteel is gebouwd na 1385 en in 1554 gedeeltelijk gerestaureerd. Prachtig van buiten en indrukwekkend van binnen, zoals met fresco's versierde zalen.

Duomo

De 12e-eeuwse Duomo is een basiliek in romaans-gotische stijl met mooie reliëfs op de voorgevel die taferelen uit het Laatste Oordeel uitbeelden. De campanile is in renaissance stijl.

Palazzo dei Diamanti

Dit meesterwerk werd gebouwd door Biagio Rossetti. Opvallend is de buitenkant met meer dan 8000 diamantvormige marmeren stenen die allemaal anders geslepen waren. Tegenwoordig is de Pinacoteca Nazionale hier gehuisvest waar bekende kunstwerken te zien zijn uit de 13e tot aan de 17e eeuw.

Palazzo Schifanoia

Dit paleis was het zomerverblijf van de familie d'Este en is beroemd om zijn ‘Salone dei Mesi' (kamer van de maanden) met 15e-eeuwse muurschilderingen gewijd aan de twaalf maanden. De fresco's getuigen van het hoge culturele niveau dat Ferrara in de Renaissance bereikte. 

Museo Archeologico Nazionale

Dit archeologisch museum is gevestigd in het Palazzo Costabili, een nooit voltooid paleis dat in de 15e eeuw ontworpen werd door de architect Biagio Rossetti. Er is een mooie binnenplaats met arcaden en opvallend is de marmeren decoratie van de pilasters en de treden van de trap. Het museum toont overblijfselen van de Etruskische havenstad Spina, die bloeide van de 3e tot aan de 6e eeuw v. Chr.

Joods Museum

Ferrara heeft ook enkele synagoges en een Joods Museum, dichtbij de kathedraal, omdat deze straat deel uitmaakte van een getto waarin Joden werden gescheiden van de rest van de bevolking van Ferrara van 1627 tot 1859. In het museum zijn verschillende traditionele en religieuze voorwerpen te bezichtigen die verschillende momenten uit het leven van een Jood weerspiegelen.

Casa Romei

Dit is een uniek voorbeeld van een herenhuis uit de tijd tussen de Middeleeuwen en de Renaissance.  Giovanni Romei, een rijke handelaar en grootgrond bezitter en tevens familie van d'Este, liet het huis in 1440 bouwen. In de ruimtes van Casa Romei bevindt zich een interessante verzameling schilderijen en sculpturen.

Ferrara Buskers Festival

Dit vindt plaats in de laatste week van augustus en is een groots festival met muzikanten en straatartiesten afkomstig uit de hele wereld.

Fietsen

De fiets heet in Ferrara de "biga" en niet "bicicletta", want een echte inwoner uit Ferrara gebruikt dat woord alleen in het café om een mix van Campari en witte wijn te bestellen. Voor de echte sportieveling: langs de rivier de Po is een 125 kilometer lang fietspad naar de Adriatische kust. Dit is het langste officiële fietspad van Italië.