Plaats en tips

Cividale del Friuli

Cividale del Friuli wordt ook wel de schatkamer van kunst van de regio Friuli -Venezia-Giulia genoemd. De stad werd gesticht rond 50 v. Chr. door Julius Caesar die het Forum Iuliim noemde en waar de regio Friuli zijn naam aan te danken heeft. Cividale del Friuli kent een rijke geschiedenis en er zijn veel belangrijke artistieke en culturele kenmerken behouden gebleven. De stad is in tweeën gedeeld door de Natisone rivier, die wordt overspannen door de Ponte del Diavolo, de duivels brug, gebouwd in de 15e eeuw.

De valleien van Natisone

De Valleien van Natisone is een prachtig gebied van 300 vierkante kilometer aan de voet van de Julische Alpen dichtbij de grens met Slovenië. Het bestaat uit vier valleien die doorkruist worden door meerdere rivieren met als belangrijkste de Natisone. Symbool van het gebied is de berg Matajur (1641 m) die het gebied domineert en vanaf de top reikt het uitzicht tot aan de Adriatische zee. Het gebied is rijk aan geschiedenis, cultuur, flora en fauna. De valleien van Natisone is een prachtig gebied voor wandelaars en mountainbikers.

Udine

In het historisch centrum zijn veel gotische en renaissance monumenten, pittoreske pleinen, gezellige straatjes en osteria's met typische gerechten en wijnen uit de Friuli. Op de top van de heuvel staat het Castello, een indrukwekkend kasteel uit de 16e eeuw met twee musea. Aan de voet van de heuvel ligt Piazza della Libertà, het belangrijkste plein van Udine. Udine staat ook in het teken van de schilder Tiepolo, een van de grootste Europese schilders van de 18e eeuw die hier enige tijd verbleef. 

Aquileia

Is bekend als een van de beste voorbeelden van een vroeg-Romeinse stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het belangrijkste monument is de Basiliek van Santa Maria Assunta, deze werd in de 11e eeuw gesticht op de overblijfselen van de originele basiliek uit de 4e eeuw. Uit deze tijd zijn de mozaïekvloeren, die met een oppervlakte van 750 m2 de grootste is van West-Europa. In de stad zijn diverse ruïnes te zien zoals de zuilengalerij van het Forum Romanum, het amfitheater, de haven, de stadsmuur en Romeinse huizen. 

Grado

In de Romeinse tijd was Grado de toegangshaven van de dichtbevolkte stad Aquileia. De toegang via een dam vanaf het vasteland samen met de steegjes en binnenplaatsen in het mooie historische centrum doen een beetje aan Venetië denken. Deze stad heeft veel culturele bezienswaardigheden, leuke winkels, goede visrestaurants en mooie zandstranden. Vanuit Grado kunnen er boottripjes gemaakt worden in de lagune met veel eilandjes.

Marano Lagunare

Ligt aan de grote lagune van Marano en is een authentiek vissersdorp uit de Romeinse tijd. De talrijke archeologische vondsten van de vissers uit de lagune zijn te bezichtigen in het Stedelijk Museum. Op het centrale plein staat de toren uit de 15e eeuw en is het symbool van dit dorp met vissershaven.

Lignano Sabbiadoro

Heeft mooie zandstranden en biedt volop faciliteiten: zeil- en surfscholen, winkels, goede restaurants, een manege, tennisbaan en een golfbaan. In Lignano is een waterpretpark.

Triëst

De hoofdstad van de regio Friuli-Venezia-Giulia ligt tegen de grens met Slovenië aan en is een belangrijke havenstad aan de Adriatische Zee. De stad kenmerkt zich door de verschillende architectonische stijlen vanwege meerdere overheersingen in de geschiedenis van deze stad. Piazza Unità, één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld met uitzicht op de kust, is een ideaal uitgangspunt om een stadswandeling te maken. Koffie drinken is hier traditie en speelt een belangrijke rol in Triëst, de hoofdstad van de Italiaanse espresso. Belangrijke Italiaanse schrijvers en dichters hebben inspiratie opgedaan in Triëst zoals James Joyce, Italo Svevo en Umberto Saba.