Masseria Rossella

Piana degli Albanesi | SiciliŽ

Op de ruige vlakte van de Piana degli Albanesi en op 700 meter boven de zeespiegel ligt de imposante Masseria Rossella, genoemd naar "le rose", de prachtige rozen, die daar veelvuldig groeien. Het landschap is verrassend, bijna onverwacht te noemen, met zijn bossen, heuvels en valleien, met meren, weelderige olijfgaarden, wijnranken en uitgestrekte velden van tarwe. Echt en ongerept, fascinerend door de kleuren van de natuur.
Aan het eind van de 18e eeuw bouwde de toenmalige koning van Sicilië, Ferdinand IV van Bourbon, een paleis waar hij zijn passie voor de jacht kon uitleven. Hij liet hiervoor 12.000 hectare bos aanleggen en dit bos van Ficuzza is nog steeds het grootste bosreservaat van West-Sicilië. De uitheemse regeerders van Sicilië lagen niet goed bij de machtige lokale Principe - de prinsen - die wel Siciliaans bloed hadden. Zo kocht de Principe van Belmonte 7000 hectare grond dat grensde aan het land van de koning en bouwde daar, recht tegenover het koninklijk paleis aan de andere kant van de vallei, de Masseria Rossella.
Begin 19e eeuw kocht de adellijke familie Dara het landgoed en nog altijd runnen zij met veel zorg en toewijding het landbouwbedrijf. De voortreffelijke olijfolie, groenten zoals tomaten, courgette, aubergine, paprika en artisjokken, kruiden zoals salie, basilicum, oregano, fruit zoals pruimen, vijgen, moerbeien, perziken, sinaasappels en meloenen, werkelijk alles wat van het land komt wordt gebruikt in de keuken van het restaurant van de Masseria Rossella.
De 9 kamers van de agriturismo zijn eenvoudig maar smaakvol ingericht met antieke meubels, gelegen aan de ruime binnenplaats met tuin.
Men zegt wel over Sicilië dat het een "verborgen, stoffige kist vol edelstenen" is; beleef de geschiedenis, proef het land, ervaar de gastvrijheid en ondervind dat de Masseria Rossella één van die edelstenen is.