Casteldelpiano

Toscane | Licciana Nardi

‘Domus mea tibi semper patet' staat er op de muur: ‘Mijn huis staat altijd open voor u'. Het maakt meteen duidelijk dat Sabina Ruffaldi en Andrea Ghigliazza, de eigenaren van agriturismo Casteldelpiano, gastvrijheid hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. De in steen gebeitelde Latijnse spreuk hangt bij de voordeur, met pal ernaast twee oude wapenschilden met het familiewapen van de Malaspina's. Dat zit zo: Casteldelpiano, de naam zegt het eigenlijk al, is een voormalig kasteel.

In 2003 kochten Sabina en Andrea het middeleeuwse castello van een oude dame van 96, de laatste telg uit een familie die het ooit van de Malaspina's had overgenomen. Door de eeuwen heen was het behoorlijk verwaarloosd, net als het bijbehorende stuk land met wijnstokken. Sabina en Andrea bliezen het gebouw nieuw leven in en maakten er een charmante agriturismo annex wijnkasteel van, met zes kamers en twee suites. Voorzien van alle comfort, maar met behoud van de originele structuur: de ramen in de stenen muren zijn de oorspronkelijke ‘schietgaten' - uit de tijd dat je een kasteel nog met hand en tand moest verdedigen.

Vanuit sommige kamers is de lager gelegen, stromende torrente te zien, een beek waar u via een mooi paadje zo naartoe loopt, veertig meter naar beneden. Heerlijk om hier in de zomer te ‘baden'. Echt zwemmen kan er niet, maar de agriturismo heeft een fijn zwembad in de tuin.

Ook de wijngaard is inmiddels weer volop in gebruik. Nu produceren Andrea en Sabina hun eigen wijn, die ze serveren in hun restaurant. Tip voor liefhebbers van rood: de Vermentino Nero en de Pinot Nero. De witte wijn hebben ze "Pianpiano " genoemd, letterlijk vertaald "rustig aan" , een frisse wijn met de Pinot Grigio en Chardonnay druif.

Wijnkasteel Casteldelpiano ligt op een schitterende plek in het binnenland. Het castello, dat gebouwd is op een rots, is trouwens niet het enige kasteel in de omgeving. Overal in de heuvels liggen kastelen, en ook het dorp Licciana Nardi zelf heeft z'n eigen kasteel. Romantischer kan bijna niet, en dat op een uurtje rijden van de Cinque Terre en de Middellandse Zee!