Plaats en tips

Agriturismo La Ripolina ligt in het gebied ‘Crete Senesi', ten zuiden van Siena. Het bestaat uit een reeks van heuvels en bossen tussen de dorpen Buonconvento, San Giovanni d'Asso, Asciano, Rapolano Terme en Monteroni d'Arbia. ‘Crete Senesi' betekent letterlijk ‘Siennese klei', de kenmerkende grijze verkleuring van de bodem geeft deze omgeving een verschijning vaak omschreven als maanlandschap. Het gebied staat bekend om zijn witte truffels.

Buonconvento

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse bonus Conventus, dat betekent "gelukkig gemeenschap". Het dorp is door de eeuwen heen een belangrijke plek voor de handel geweest. Bezienswaardig zijn de oude stadsmuren, adellijke huizen, de vele kerken en paleizen en het Sacred Art Museum, met werken van de plaatselijke kerken.

Monte Oliveto Maggiore

Een benedictijnerklooster gesticht in 1313. In de 15e en 16e eeuw was het één van de belangrijkste abdijen van Italië. Het is een indrukwekkend complex in een bosrijk park.

Montalcino

Is een middeleeuws stadje, fraai op de heuvels gelegen. Het staat vooral bekend om de Brunello, één van de duurste Italiaanse rode wijnen. Op het Piazza del Popolo staat het stadhuis en de historische bodega Fiaschetteria - Cantina del Brunello uit de 19e eeuw. Vanaf het plein San Francesco heeft u het mooiste uitzicht op het oude centrum.

Pienza

Ligt op ongeveer 490 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de Val d'Orcia. Het is een bijzonder stadje waarbij de gebouwen uit de renaissance wel op een poppenhuis lijken. Pienza leeft voornamelijk van de landbouw en de Pecorino, de voortreffelijke schapenkaas is wereldberoemd. Alle belangrijke gebouwen stammen uit de 15e eeuw en liggen aan het centrale Piazza Pio II: de Dom, Palazzo Piccolomini, het stadhuis en bisschoppelijk paleis.

Siena

Een schitterend bewaard gebleven middeleeuwse stad, die tot in de 14e eeuw net zo machtig was als Florence. Siena heeft veel bezienswaardigheden en wordt daarom ook wel een openluchtmuseum genoemd. Piazza del Campo: op de plaats waar de drie heuvels waarop de stad gebouwd is samenkomen, ligt het bijna beroemdste plein van heel Italië. Hier vindt tweemaal per jaar de beroemde paardenraces van de Palio plaats. Palazzo Pubblico, het stadhuis gebouwd in 1297, is een van de meest elegante gotische paleizen in Toscane. Torre del Mangia is de bijbehorende  klokkentoren en het symbool van de stad.

Montepulciano

Ligt op een 600 meter hoge, steile heuvel, omringd door muren en poorten. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele paleizen in renaissance stijl. Montepulciano staat bekend om zijn uitstekende Vino Nobile. Inmiddels wordt deze wijn verkocht met het DOCG label. Naast de bekende wijn en wijnproeverijen heeft de stad nog vele bezienswaardigheden. Stadspoort Porta al Prato uit de 16e eeuw met een fraai uitzicht over de oude stad. Piazza Grande met de Duomo, het stadhuis en één van de grootste wijnkelders, de Cantina Contucci, met een enorme onderaardse kelder die te bezichtigen is.