Plaats en tips

De oude universiteitsstad Padua (Padova) is rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur.

Enkele bezienswaardigheden in het centrum van Padua zijn:

Cappella degli Scrovegni

De magnifieke Cappella degli Scrovegni is beroemd om zijn fresco's van Giotto. Het interieur is versierd met fresco's gemaakt rond 1305 door Giotto en zijn gewijd aan het leven van Christus. Deze werken, met hun grote verhalende kracht, hebben de ontwikkeling van de kunst diepgaand beïnvloed.

Basilicata di Sant’Antonio

Is een bijna exotische kerk met zijn minaretachtige torentjes en zijn Byzantijnse koepels. De kegelvormige koepel verraadt duidelijk Byzantijnse invloeden, de gevel is een combinatie van gotische en romaanse elementen.

Palazzo della Ragione

Het "Paleis van de rede" werd in 1218 gebouwd om het gerechtshof en de raadkamer van Padua onder te brengen. De bovenverdieping van het paleis beslaat de immense hal - het grootste middeleeuwse vertrek van Europa: 80 meter lang en 27 meter hoog en breed - die oorspronkelijk was versierd met fresco's van Giotto, maar in 1420 bij een brand verloren zijn gegaan. De huidige muurfresco's zijn tussen 1420 en 1425 geschilderd door Nicola Miretto. 

Duomo en Baptisterium

De "Duomo" werd in 1552 naar een ontwerp van Michelangelo gebouwd. Ernaast staat een 12e-eeuwse doopkapel met koepeldak die van binnen overvloedig is gedecoreerd met fresco's van Giusto en geldt als één van de best bewaard gebleven frescocycli van Italië.

Universiteit van Padua

Is gesticht in 1222 en is na die van Bologna de oudste universiteit van Italië. Er is de 16e-eeuwse binnenplaats en nog altijd is de katheder te zien van Galilei, die hier tussen 1592 en 1610 natuurkunde doceerde. De houten anatomiezaal uit 1594 is de oudste collegezaal voor geneeskunde van de wereld.

Orto Botanico

De botanische tuin van Padua is één van de oudste van Europa en is sinds de aanleg in 1545 weinig veranderd. In de tuinen en de kassen werden de eerste seringen, zonnebloemen (1568) en aardappels ( 1590) in Italië gekweekt. De botanische tuin staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Chiesa degli Eremitani en Museo Civico Eremitani

De kerk van de Eremitani, gebouwd tussen 1276 en 1306 bevat mooie dak- en muurgraven. Het museum bezit een muntencollectie en een verzameling Venetiaanse munten, een archeologische afdeling met mozaïeken en Romeinse graftomben en een kunstcollectie.

Caffè Pedrocchi

Dit populaire café bestaat sinds 1831 en werd in heel Italië bekend als het café dat nooit zijn deuren sloot. Het is een ontmoetingsplaats voor studenten en intellectuelen. Er is een museum gevestigd dat de moderne Italiaanse geschiedenis beschrijft.

Prato della Valle

Dit ovale plein is het grootste plein van Italië. Het wordt omringd door een kanaal waarlangs standbeelden van beroemheden staan. Elke 3e zondag van de maand wordt er een rommelmarkt gehouden.