Plaats en tips

De beste manier om Matera te ontdekken is te voet. Dat kan op eigen gelegenheid of u kunt bij de receptie rondleidingen met een gids reserveren. Bijzonder zijn de avondrondleidingen wanneer Matera door de vele lichtjes verandert in een sprookjesstad. Het hotel verstrekt ook gratis plattegronden van Maratea met wandelroutes waarmee de stad verkend kan worden.

Het hotel ligt in Sasso Caveoso, in het zuiden, en samen met de Sasso Barisano in het noorden, zijn dit de twee belangrijkste wijken met grotwoningen. Deze twee wijken liggen aan weerszijden van een ravijn, de ‘Gravina' van Matera. Sasso Caveoso is de interessante wijk, omdat hier de belangrijkste grotkerken zijn.

Door de locatie en het bijzondere uiterlijk van de stad wordt Matera regelmatig uitgekozen als decor voor een film, zoals "The Passion of the Christ" met Mel Gibson.

Matera - de grotwoningen

De grotwoningen van Matera, de zogenaamde Sassi, zijn één van de best bewaarde en opmerkelijkste voorbeelden van grotwoningen in het Middellandse Zeegebied. De grotten zijn uitgehold in het tufsteen van het Murgia-plateau en werden sinds de prehistorie gebruikt. In 1952 werden de bewoners uit de Sassi geëvacueerd door de overheid van Italië, vanwege de extreem slechte hygiënische omstandigheden. Tegenwoordig zijn de Sassi één van de belangrijkste toeristische attracties van Zuid-Italië. De grotwoningen zijn omgebouwd, met behoud van de oorspronkelijke structuur, en huisvesten nu ambachtelijke winkels, kunstateliers, restaurants én bijzondere hotels.

Matera

Matera is één van de oudste steden in de wereld en ligt het oosten van de regio Basilicata. Rondom Matera ligt het Regionaal Park Chiese Rupestri en Murgia Materana. Dit park heeft zachte kalksteenrotsen en kloven, grotten en groeven die sinds de prehistorie door de mens bewoond zijn geweest. ‘Gravina di Matera' is een twintig kilometer lange en diepe kloof, waar de gelijknamige River ‘Gravina' doorheen stroomt. Matera bevindt zich aan de noordoostelijke kant van deze kloof. Tegenover Matera ligt een kalkstenen landschap waar zich zo'n 150 verscholen rotskerken bevinden, die het park een spectaculair karakter geven.