Vakantie in Italië | ApuliŽ

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / ApuliŽ


Appartement en vakantiehuis

ApuliŽ


Apulië ligt in het zuidoosten van Italië en heeft Bari als hoofdstad. Door de geografische ligging wordt Apulië ook wel ‘de hak van Italiaanse laars' genoemd. De regio strekt zich uit van het schiereiland Gargano in het noorden langs de Adriatische zee naar Santa Maria di Leuca, het meest zuidelijke puntje van Apulië.

Het landschap bestaat iets minder dan de helft uit heuvelland en de rest is laagland. Het schiereiland Gargano in het noordoosten is bergachtig met Monte Calvo (1056m) als hoogste top. In het noordwesten ligt de hoogste top van Apulië: Monte Cornacchia (1152m). Tussen deze gebergtes ligt de op één na grootste laagvlakte van Italië nl. ‘Tavoliere'. In het midden van de regio ligt ‘Le Murge', een kalksteenplateau. Het zuiden bestaat uit moerasgebieden en kalksteenheuvels.
De oostkust grenst aan de Adriatische zee en de westkust grenst aan de Ionische zee. De kust is gevarieerd met onaangetaste natuur, grotten, rotsen, kleine baaien, zandstranden en een diepblauwe zee.
De grond is vruchtbaar en Apulië is de voornaamste producent van olijven in Italië. Ook is het één van de belangrijkste wijnstreken in Italië. In het zuiden, de streek Salento, wordt veel wijn verbouwd. Beroemd zijn de Primitivo en de Negroamaro.

Typerend voor de regio Apulië zijn de zgn. ‘trulli', witgekalkte stenen huisjes met een kegelvormig dak van los gestapelde natuurstenen. De ‘trulli' zijn eeuwenoud en over het precieze ontstaan is maar weinig bekend. Ze zijn te bewonderen in de "Vallei van de Trulli, een bijzondere en schilderachtige vallei, met mooie stadjes zoals Locorotondo, Ostuni en Martina Franca. Alberobello is de bekendste: deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat hier de meeste ‘trulli' te vinden zijn, ruim 1400.

Apulië is nog niet overspoeld door toeristen en deze ongerepte streek heeft diverse bezienswaardigheden te bieden. Lecce wordt ook wel ‘Florence van de Barok' genoemd en is één van de belangrijkste baroksteden van de wereld. Castel del Monte, ten zuiden van Andria, is het bekendste monument van Apulië. Dit wereldberoemde achthoekige kasteel uit de 13e eeuw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is afgebeeld op de Italiaanse 1 euro cent.
Ostuni wordt door velen beschouwd als het mooiste stadje van de regio en heeft de bijnaam Città Bianca' vanwege de wit gekalkte muren in het historisch centrum. De drie grootste steden zijn Bari, Brindisi en Taranto: allemaal een havenstad met een interessante historische binnenstad.

Terug naar alle appartementen en vakantiehuizen