Vakantie in Italië | Piemonte

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Piemonte


Appartement en vakantiehuis

Piemonte


Piemonte ligt in het noorden van Italië en heeft Turijn als hoofdstad. Het grenst in het noorden aan Zwitserland, in het oosten aan Lombardije, in het zuidoosten aan Emilia-Romagna, in het zuiden aan Ligurië en in het westen aan Frankrijk en Valle d'Aosta. Qua oppervlakte is Piemonte de twee na grootste regio van Italië.

De naam Piemonte betekent letterlijk "aan de voet van de bergen" in het Italiaans. De Italiaanse Alpen beginnen in het westen van de regio. De smalle hoge bergketen, met diepe en korte zijdalen, monden uit in de Povlakte. De Po is de langste Italiaanse rivier die zijn oorsprong heeft aan de voet van de Monviso. Deze bijzondere piramide vormige berg met een hoogte van 3841m is de hoogste in de Cottische Alpen en torent hoog boven de omliggende toppen uit. In het noordoosten van Piemonte ligt Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italië. Het landschap in het zuidoosten is heuvelachtig met veel wijngaarden.

Een vakantie in Piemonte is geliefd door het gevarieerde landschap en het gunstige klimaat. Het is één van de meest welvarende provincies van Italië en rijk aan kunst- en cultuurschatten. Turijn is beroemd door veel grote monumenten, waarvan de meeste in barokstijl. Lago Maggiore is een belangrijke trekpleister met de Borromeïsche eilanden. Isola Bella is het beroemdste eiland dat geheel wordt ingenomen door het barokke paleis Palazzo Borromeo. Op het kleine eiland Isola di San Giulio in het Lago d'Orta staat een romaanse basiliek. Andere historische stadjes zijn: Asti, Alba, Cuneo, Saluzzo en Casale Monferrato.

Piemonte staat bekend om de voortreffelijke rode wijnen en de goede keuken. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo. Het is de druif van de meest beroemde rode wijnen van Piemonte: Barolo en Barbaresco. Asti en Alba zijn de belangrijkste wijnsteden en deze namen zijn vaak terug te vinden in de wijnnamen in combinatie met de druivenras zoals Barbera d'Asti, Grignolino d'Asti, Nebbiolo d'Alba, Dolcetto d'Alba en Moscato d'Asti. Truffels, risotto, Gorgonzola, Taleggi, groenten en fruit zijn de culinaire producten van deze regio. Piemonte wordt ook wel het paradijs voor fijnproevers genoemd!

Terug naar alle appartementen en vakantiehuizen