Plaats en tips

Het etiket ‘zwarte haan', in het Italiaans de ‘gallo nero', is het symbool van de Chianti Classico streek en de wijn. De Chianti wijnen zijn de populairste van alle Italiaanse wijnen.

Rocca di Cispiano produceert Chianti Classico La Rocca DOCG, Chianti Classico Riserva DOCG, Solatus DOCG, Bianco Toscano IGT en een ‘extra vergine' olijfolie.

De ‘extra vergine' olijfolie bestaat uit vier soorten olijven en heeft het DOP keurmerk; dit garandeert dat de olie uit 100 % olijven bestaat uit de genoemde streek en dat ook het hele productieproces in deze streek heeft plaatsgevonden.

Op een paar honderd meter van de agriturismo staat de Chiesa San Martino di Cispiano. Deze Romaanse kerk dateert uit 998 en heeft een rechthoekig plan. In de loop van de eeuwen werd de kerk gerestaureerd en in de 19e eeuw werd een klokkentoren toegevoegd.

Castellina in Chianti

Is een charmant dorp in de Chianti streek, een wereldberoemde wijnstreek tussen Florence en Siena. Het heeft een klein middeleeuwse dorpskern. Bezienswaardig zijn het kasteel, de kerk San Salvatore, de belangrijkste straat Via Ferruccio en de Via delle Volte, een overwelfde straat uit de middeleeuwen. Castellina in Chianti is ook bekend vanwege het aardewerk (terracotta).

Chiantigiana wijnroute

De autoroute SR222 die van Florence naar Siena loopt wordt ook wel de Chiantigiana wijnroute genoemd en is één van de mooiste autoroutes door Italië. Het landschap bestaat uit heuvels met wijngaarden zover het oog kan zien. De bekendste wijn die hiervandaan komt is de Chianti Classico DOCG, die voornamelijk uit Sangiovese druiven bestaat. Deze streek is al meer dan twee eeuwen een belangrijk wijnproducerend gebied van Italië en beslaat zelfs meer oppervlakte dan de beroemde Bordeaux streek in Frankrijk. De beste tijd om deze route te rijden is in september wanneer de druiven bijna geplukt worden en er overal zware trossen aan de wijnstokken hangen. Ook zijn er in deze maand veel wijnfeesten te vinden om de oogst te vieren. In het stadje Panzano wordt er bijvoorbeeld in de derde week van september "Vino al Vino" gevierd waar veel lokale wijnen per glas geproefd kunnen worden. Maar ook Impruneta staat bekend om haar wijnfeest in september.

Monteriggioni

Monteriggioni is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen van Italië. Het centrum is volledig omsloten door de 13e eeuwse muur van 10 meter hoog die onderbroken wordt door veertien zwaar versterkte torens en twee stadspoorten, Porta Fiorentina en Porta Romana. Piazza Roma is het centrale plein met de Romaanse kerk Santa Maria Assunta uit de 12e eeuw. Ieder jaar in juli wordt in Monteriggioni het "Festa Medievale" gevierd. Dit festival is een van de meest beroemde middeleeuwse stoeten in Italië.

Colle di Val d’Elsa

Deze stad bestaat uit drie delen: Borgo, Castello en Piano. De eerste twee zijn de oudste delen en bevinden zich op de heuvel en Piano is het deel dat in de vallei ligt langs de rivier Elsa. Het is een kleine maar wel aantrekkelijk stadje met een aantal musea. Colle di Val d'Elsa is beroemd vanwege de productie van kristal. Hier wordt 95% van het kristal in Italië geproduceerd en 15% van het kristal over de hele wereld.

Radda in Chianti

Een mooi dorp dat schilderachtig boven uitgestrekte wijngaarden ligt. Tussen Radda en Greve is een uitgebreide kasteelroute en zijn er ongeveer een twintigtal te bezichtigen. sommige lonen zeker de moeite en de meeste van deze kastelen liggen op het hoogste punt van de streek zodat men een prachtig panorama heeft.

Panzano in Chianti

Is een aantrekkelijk middeleeuws plaatsje gelegen op een hoge bergkam en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Panzano in Chianti ligt precies tussen Florence en Siena in het Chianti gebied in Toscane. Er zijn een aantal stadsmuren en torens bewaard gebleven en er zijn resten van Romeinse bestrating. Het dorp is gebouwd rondom het kasteel, dat het meest hoge en oudste monument van Panzano is.

Greve in Chianti

Is een klein stadje gelegen in de vallei van de rivier Greve. Dit snel stromende riviertje loopt door het dorp. Piazza Mateotti is het mooie centrale plein met cafés en winkels dat omzoomd is door begroeide galerijen met daarboven terrasjes. Greve in Chianti is de hoofdplaats van het Chianti Classico wijngebied. Hier wordt jaarlijks Chianti's grootste wijnbeurs gehouden (in september). 

San Gimignano

Is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Toscane. Het historisch centrum van San Gimignano staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bijzondere stadje wordt door zeer veel toeristen bezocht. San Gimignano is bekend om de torens die de stad domineren. In de middeleeuwen werden de torens gebouwd door families als statussymbool voor hun rijkdom en macht.  Van de oorspronkelijke 72 torens heeft de stad nu nog 14 torens uit de 13e en 14e eeuw. De stad is gebouwd rondom twee pleinen: Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo met middeleeuwse torens en torenhuizen.
San Gimignano is ook bekend om een uitstekende droge witte wijn: Vernaccia.