Plaats en tips

Arco

Arco ligt op 5 kilometer ten noorden van het Gardameer. Door het zachte klimaat groeien er palmen, laurierstruiken, olijven en oleanders. In het voorjaar en de zomer zijn de parken zeer fraai door de schitterende bloemenpracht. Arco is vooral geliefd bij sportievelingen. Er zijn zeer veel mogelijkheden voor wandelaars, mountainbikers en sportklimmers. Castello di Arco is het symbool van de stad. Bezienswaardig is het historische centrum met steegjes en doorgangen met oude herenhuizen. Het hart van de stad is het Piazza Tre Novembre.
Parco Arciducale Arborete is een botanische tuin en wordt gekenmerkt door meer dan 200 verschillende soorten planten en bomen.

Riva del Garda

Ligt in het uiterste noorden aan het Gardameer. In de oudheid was Riva del Garda een strategisch en commercieel knooppunt vanwege de ligging aan de weg van Verona naar de Alpen. Tegenwoordig is het een belangrijke badplaats voor toeristen met een levendige haven vol mooie jachten en kleinere boten. Het is geliefd vanwege het milde klimaat, het unieke landschap, de stranden en de sportmogelijkheden: zeilen, windsurfen, mountainbiken, klimmen en wandelen.

Lago di Garda

Met een oppervlakte van 370 km2 is het Gardameer het grootste meer van Italië. Het meer ligt in de regio's Lombardije, Trentino en Veneto. Rondom het Gardameer is een gevarieerd landschap te bewonderen. Langs de westkust, tussen Riva del Garda en Gargnano, zijn steile, soms loodrecht uit het water oprijzende rotsen. In het zuiden is het landschap vrij vlak met glooiende heuvels. Hoog boven de oostkust zijn de toppen van de Monte Baldo, met hoogtes tussen 2000 en 2200 meter. De kuststrook is vlakker en hier zijn veel campings te vinden. Het noorden is populair bij bergbeklimmers en windsurfers.
Het Gardameer heeft een zacht klimaat doordat de noordenwind wordt tegengehouden door de Dolomieten. Het is een favoriete vakantiebestemming: azuurblauw water, diverse watersporten, omliggende bergen voor wandelen en mountainbiken, schilderachtige stadjes, rust, stranden en een heerlijke keuken.

Limone sul Garda

Is een schilderachtig stadje aan de noordwestoever van het Gardameer. Limone sul Garda is tegen de rotsen opgebouwd die hier steil uit het meer oprijzen. Langs het meer is een gezellige boulevard met terrasjes en een kleine haven. In het oude gedeelte zijn smalle, steile straatjes vol met kleine winkels. De naam van de stad is afgeleid van het latijnse woord ‘limen', dat grens betekent. Maar in het algemeen wordt aangenomen dat de naam afkomstig is van ‘limone', de citroen. De citroenteelt was de belangrijkste inkomstenbron tot de vorige eeuw. Er zijn nog twee citroentuinen in gebruik die bezichtigd kunnen worden.

Malcesine

De bijnaam van Malcesine is ‘de parel van het Gardameer'. Er zijn smalle kronkelige straatjes met kleine winkels, doorkijkjes, oude huizen en veel bloemen. Belangrijke bezienswaardigheid is het Castello Scaligero, uit de 13e eeuw. Het kasteel herbergt een interessant museum gewijd aan de flora, fauna en geologie van de Monte Baldo en het Gardameer. Vanuit Malcesine is er een kabelbaan naar de top van de Monte Baldo met een ongelofelijk mooi uitzicht over het Gardameer en de indrukwekkende toppen van de berggroepen Brenta en Adamello.

Verona

Verona is een schilderachtige stad aan de rivier Adige en ligt in een heuvelachtig landschap tussen het Gardameer, Lissinia, Valpolicella en de Basso Veronese. Het centrum van Verona staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad kent veel pleinen, middeleeuwse kerken, renaissancepaleizen, straten met mooie winkels , restaurants en gezellige terrasjes.