Vakantie in Italië | UmbriŽ

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / UmbriŽ


Appartement en vakantiehuis

UmbriŽ


De regio Umbrië ligt centraal in Italië en heeft Perugia als hoofdstad. Umbrië grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan de Marche en in het zuiden aan Latium.

Umbrië heeft als bijnaam ‘het groene hart van Italië'. Het heeft een adembenemend landschap met zacht glooiende heuvels, rotswanden en plateaus, rivieren, meren en watervallen. De regio is zeer gevarieerd met bekende en onbekende plekjes van natuur en cultuur. De meestal middeleeuwse dorpen en steden liggen verscholen tussen de hellingen of zijn bovenop de heuvels gelegen.

In het noorden en oosten is het landschap bergachtig vanwege de bergketen van de Apennijnen. Hier bevindt zich het Nationale park van de Monte Sibillini met als hoogste top de Monte Vettore (2476 meter). Verder naar het zuiden gaan de bergen geleidelijk over naar een heuvelachtig landschap. Umbrië is rijk aan water. In het noordoosten ligt het meer van Trasimeno, het vierde grootste meer van Italië. In het zuiden ligt de brede vallei van de rivier de Tiber. In het Nera dal ligt het spectaculairste natuurverschijnsel van Umbrië: Cascata delle Marmore, met een lengte van 165 meter is het de hoogste waterval van Italië.

Umbrië staat op culinair gebied vooral bekend vanwege de exclusieve truffels. Tachtig procent van de nationale productie is afkomstig uit Umbrië.
Door het gunstige klimaat en de bodem wordt sinds de tijd van de Etrusken wijn en olijfolie geproduceerd. Er zijn veel bijzondere wijnen zoals de witte Orvieto Classico DOC, de rode Sagrantino di Montefalco en de Torgiano Rosso Riserva.
De smaakvolle en donkergroene olijfolie behoort tot de beste van Italië. Het is de enige regio waarbij het hele grondgebied het kwaliteitskeurmerk DOP heeft.
In de Umbrische keuken wordt gebruik gemaakt van lokale, simpele ingrediënten zoals pecorino, paddenstoelen, verse groentes, kruiden, linzen en gegrild vlees.

Het groene hart van Italië is behalve het mooie landschap ook rijk aan architectonische schatten, musea, kerken, beeldhouwwerken en schilderijen. Perugia is de grootste kunststad met Etruskische overblijfselen. Het museum in Orvieto heeft een collectie Etruskische kunst met voornamelijk grafvondsten uit Orvieto en directe omgeving. Assisi is een bedevaartsplaats met de beroemde Sint Franciscus basiliek. Andere interessante en sfeervolle steden die een bezoek waard zijn: Gubbio, Spello, Spoleto, Terni, Narni,Todi, Città di Castello en Norcia.

 

Terug naar alle appartementen en vakantiehuizen