Culinair Italie langs UmbriŽ, le Marche en Toscane

7-daagse rondreis

Deze culinaire rondreis voert u door drie schitterende regio's van Italië. De groene natuur van Umbrië, met zacht glooiende heuvels, bossen, rivieren, meren en watervallen. Daar Umbrië niet aan zee grenst, zijn de bewoners gericht op de opbrengst van het land; verse groenten, pecorino, kruiden en paddenstoelen vormen zoal de simpele ingrediënten van een Umbrisch menu. De donkergroene olijfolie behoort volgens kenners tot de beste van Italië. Le Marche ligt in het hart van Italië tussen de Apennijnen en Adriatische zee. De authentieke keuken heeft vele delicatessen zoals de tartufo, de beroemde truffel, de heerlijkste salami e prosciutti, worsten en hammen, maar ook veel vis zoals sardines, inktvis, vongole en kreeft. Een overvloedige keuken die rijk is aan smaak.  Toscane, met haar glooiende heuvels vol cipressen, pijnbomen, olijfbomen en wijngaarden. Steden met de sfeer en de architectuur uit de tijd van de Etrusken en de Romeinen. De Toscaanse keuken is vers en simpel: rijpe tomaten, een boerenbrood, een scheut olijfolie en wat basilicum zijn al genoeg voor een meesterwerk. Uiteraard met dat goede glas Chianti Classico of Vino Nobile di Montepulciano    Salute !

• Montone; ligt in Noord-Umbrië en is een klein middeleeuws dorpje gebouwd op een heuvel met een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Dit oude dorpje, dat intact is gebleven en omgeven wordt met hoge stadsmuren, behoort tot de mooiste dorpen in Italië. Het historisch centrum heeft smalle stegen, poorten, kleine pleinen, een paar winkels, cafés en restaurants. De belangrijkste bezienswaardigheid is de gotische kerk en het klooster van San Francesco, gebouwd in de 14e eeuw op het hoogste punt van het dorp.

• Urbisaglia; ligt in het midden van le Marche in een heuvelachtig landschap, ook wel ‘het balkon van de Marche' genoemd vanwege de hoge ligging met prachtige uitzichten. Urbs Salvia heette de oude Romeinse stad, nu is Urbisaglia een mooi dorp wat uitkijkt over de vallei van de Fiastra. Een waardig erfgenaam van de oude en glorieuze Romeinse stad, waarvan de overblijfselen in het nabijgelegen archeologische park te bezichtigen zijn.

• Cortona; is een klein middeleeuws stadje in Toscane, dat hoog op een helling boven het Chianadal ligt, en dat één van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra van Toscane heeft. Het belangrijkste plein is het Piazza della Repubblica, het centrale plein en tevens dé ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Het Piazza Garibaldi is vooral de moeite waard vanwege de schitterende vergezichten over het omliggende landschap, van het Lago Trasimeno tot Montepulciano.