Vakantie in Italië | Abruzzen

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Abruzzen


Hotel en agriturismo

Abruzzen


De regio Abruzzen ligt centraal in Italië, aan de Adriatische zee, en heeft L'Aquila als hoofdstad. In het noorden wordt het begrensd door Marche, in het zuiden door Molise, in het westen aan Latium. Tot 1963 maakte Abruzzen deel uit van de regio ‘Abruzzen en Molise'. Qua grootte staat Abruzzen op een vijftiende plaats van alle regio's in Italië.

Abruzzen staat bekend om de rijkdom aan natuurschoon. De regio telt één regionaal park, Sirente-Velino, en drie grote nationale parken: Gran Sasso, Maiella en Abruzzen. Het ‘Nationaal Park van de Abruzzen' is de trots van de regio en trekt veel bezoekers vanwege de unieke flora en fauna en de vele wandelpaden. Verder staat het Nationaal Park bekend om de bruine beer, die hier nog leeft.

In het westen van de regio zijn de bergen waar de twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen: Corno Grande (2914m) en de Monte Amaro (2793m).
De kustlijn langs de Adriatische zee is gevarieerd. In het noorden liggen zeven zusterdorpjes, ‘sette sorelle', dit zijn mooie plaatsjes aan zee van Martinsicuro tot en met Silvi Marina. Pescara, de grootste stad van de regio, en Francavilla zijn moderne badplaatsen met mooie zandstranden. Naar het zuiden, van Ortona tot de grens met Molise, is de kustlijn ruiger en rotsachtiger. Hier bevindt zich de ‘Costa dei trabocchi'; dit zijn geïsoleerde huisjes op palen aan zee en overblijfselen van de visserij uit het verleden. ‘Punta Penna' is één van de mooiste stukjes aan de kust met een prachtig zandstrand, turquoise zeewater en in de achterliggende duinen groeien zeldzame planten.

Abruzzen staat op culinair gebied bekend vanwege de tarwe productie. De ‘pasta secca', gedroogde pasta, is in combinatie met het zuivere water van hoge kwaliteit. In Nederland zijn de bekende merken Delverde en De Cecco verkrijgbaar. De gerechten uit Abruzzen worden gekenmerkt door de scherpe smaken, er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van gedroogde rode pepers. Montepulciano d'Abruzzo is de bekendste en meest voorkomende rode wijn gemaakt van de Montepulciano druif uit de Abruzzen. Na Veneto, is Abruzzen de grootste producent van wijn.
Abruzzen is nog een onaangetaste regio met een overweldigde natuur met bergdorpen waar de tijd lijkt stil te staan. Bezienswaardige steden en dorpen zijn o.a. L'Aquila, Sulmona, Cocullo, Lanciano, Vasto en Chieti.

Terug naar alle hotels en agriturismo