Vakantie in Italië | LiguriŽ

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / LiguriŽ


Hotel en agriturismo

LiguriŽ


De regio Ligurië ligt aan de kust in het noordwesten van Italië en de hoofdstad is Genua. In het noorden wordt het begrensd door Piemonte, in het oosten door Emilia-Romagna en Toscane en in het westen grenst het aan Frankrijk. Qua oppervlakte is Ligurië op twee na de kleinste regio.

Ligurië is een smalle regio en wordt ingeklemd door de Apennijnen en de zee. De kuststrook begint bij de Franse grens tot aan La Spezia. De bergen bieden een gunstige bescherming tegen negatieve weersomstandigheden uit het noorden en er heerst een mild en zonnig klimaat.
Ligurië kan bij Genua in tweeën gedeeld worden: ten westen ligt de Riviera di Ponente en ten zuiden ligt de Riviera di Levante.

Riviera di Ponente, ten westen van Genua, staat bekend als de Italiaanse bloemenrivièra. De smalle, groene kuststrook wordt gekenmerkt door zandstranden, veel badplaatsjes, bloementeelt en mediterrane vegetatie. Riviera di Levante, ten zuiden van Genua, is een kuststrook met steile rotsen, spectaculaire kliffen en kleine inhammen. Er zijn kleine vissersdorpen en terrasvormige wijn- en olijfgaarden. In het binnenland zijn veel middeleeuwse bergdorpen en kleine gehuchten met oorspronkelijke bebouwing, burchten en monumenten.

Beroemd in Ligurië is de ‘Cinque Terre': vijf vissersdorpen die tegen de steile rotsen gebouwd zijn langs de kust. De ‘Cinque Terre' staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een verrassend landschap met een grillige kust, ongerepte natuur, wijngaarden, olijf- en citroengaarden en hier en daar een vissersdorp met ieder zijn eigen charme en karakter. De vijf dorpen zijn: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en als zuidelijkste Riomaggiore. De vissersdorpen zijn door een voetpad en spoorweg met elkaar verbonden.

De hoofdstad Genua is de belangrijkste haven van Italië. In 2004 kreeg Genua de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Bezienswaardig zijn de prachtige ‘palazzi', kerken, schilderachtige wijken en nauwe steegjes, de zogenaamde 'carruggi'. San Remo heeft brede zandstranden en is een luxe badplaats met dure winkels en het populaire casino. Een bezoekje waard is Portofino, één van de meest exclusieve vakantieplaatsen van Italië met een kleine jachthaven. Portovenere is een pittoreske havenstad en wordt gedomineerd door een indrukwekkend kasteel. Andere interessante plaatsen om te bezoeken zijn o.a.: Albenga, Finale Ligure, Noli, Albissola, Sestri Levante en Lerici.

 

Terug naar alle hotels en agriturismo