Vakantie in Italië | Molise

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Molise


Hotel en agriturismo

Molise


De regio Molise ligt centraal in Italië, aan de Adriatische zee, en heeft Campobasso als hoofdstad. In het noorden wordt het begrensd door Abruzzen, in het zuiden door Apulië, in het zuidwesten aan Campanië en in het westen aan Latium. Qua oppervlakte is Molise de op één na kleinste regio van Italië.

Tot 1963 maakte Molise deel uit van de regio ‘Abruzzen en Molise' en is daarna een afzonderlijke regio geworden. Het is een zeer dunbevolkt gebied en door de geïsoleerde ligging heeft het als nadeel dat er weinig industrie is en dus weinig economische groei. De omstandigheden qua klimaat zijn wel gunstig, dus de regio concentreert zich op de (biologische) landbouw. Vooral paddenstoelen, groentes, honing en spelt, een typische Italiaanse graansoort worden er verbouwd.

Het landschap in Molise is vooral bergachtig en groen met hoogvlakten en glooiende valleien. In het zuiden ligt de hoogste bergtop van de regio: Monte Miletto met een hoogte van 2050m. Het binnenland is heuvelachtig en wordt door twee rivieren doorsneden: de Trigno en de Biferno, die in de Adriatische zee uitmonden. Langs de kust, die 38 km lang is, zijn uitgestrekte brede witte zandstranden. Voor de kust, ten hoogte van Termoli, liggen de Tremitische eilanden. Dit zijn vijf eilanden met een grillige, rotsachtige kust in het heldere zeewater en sinds 1989 tot maritiem natuurreservaat verklaart.

De belangrijkste en tevens de grootste stad van Molise is Campobasso. Bezienswaardig zijn het historisch centrum en de ruïne van het kasteel Monteforte uit de 16e eeuw. Termoli is een badplaats met mooie zandstranden. Vanuit de haven vertrekken er boten naar de Tremitische eilanden, een paradijsje in zee. Sepino is rijk aan flora en fauna en er zijn veel verschillende wandelpaden en fietsroutes. Doordat Sepino lange tijd door de Romeinen werd overheerst, zijn er nog veel Romeinse ruïnes te vinden. Dichtbij Sepino ligt de Romeinse stad Saepinum, waar een archeologisch park met overblijfselen van o.a. een amfitheater te bezoeken is. Een bezoek aan dit archeologische gebied is een hoogtepunt van de regio Molise.

Terug naar alle hotels en agriturismo