Plaats en tips

La Locanda del Melograno ligt in het historisch centrum van Moncalvo, een kleine , elegante bed and breakfast tussen de heuvels en wijngaarden van de Monferrato. Het ligt op loopafstand van het centrum, waar de winkels zijn en de markt.

Moncalvo

Moncalvo mag zich, met iets meer dan 3500 inwoners, officieel de kleinste stad van Italië noemen. Het ligt tussen Asti en Casale Monferrato en prachtig gelegen tussen de heuvels met wijngaarden. Het is ook één van de erkende hoofdsteden van de geurige witte truffel - de Tuber Magnatum Pico - de kostbare ondergrondse schimmel. In oktober wordt hier op twee zondagen één van de grootste regionale truffelbeurzen gehouden. Ook de wijn is befaamd, zoals de Grignolino d'Asti en de Barbera d'Asti en de iets minder bekende rode Malvasia di Casorzo. In Moncalvo zijn veel "pasticcerie", in deze kleine bakkerijen proeft u de traditioneel gebakken broden en taartjes.

Asti

Staat bekend als de stad van de 100 torens (hoewel er 120 zijn!) waarvan verschillende zich nog binnen de oude stadsmuren bevinden. Het belangrijkste monument is de bakstenen Duomo, die bijna duizend jaar oud is. De stad is ook bekend door de Barbera d'Asti, de rode wijn gemaakt van de Barbera druif, die op de heuvels rondom Asti verbouwd wordt en de Asti Spumante, de witte mousserende wijn. De Palio wordt ieder jaar op de derde dinsdag van september gehouden; dit is samen met die van de Toscaanse stad Siena de belangrijkste historische paardenrace van Italië.

Casale Monferrato

Casale Monferrato ligt op de rechteroever van de rivier de Poen het centrum behoort tot de meest indrukwekkende van Piemonte. Uit de romaanse periode dateert de Kathedraal en de "Torre Civica". Voorts zijn het Teatro Municipale en het 14e eeuwse Castello zeker een bezoek waard. De heuvels rondom Casale Monferrato brengen veel wijnen voort waaronder: Barbera Monferrato, Rubino di Cantavenna, Grignolino Monferrato Casalese, Barbera d'Asti, Malvasia di Catorzo d'Asti en de Gabiano.

Alba

Alba ligt aan de rivier de Tanaro en wordt omgeven door wijngaarden en heuvels. Het centrum van Alba wordt beheerst door vijf 14e-eeuwse torens; enkele behoorden ooit toe aan de nobele families van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de bakstenen kathedraal uit de 15e eeuw, de 13e-eeuwse kerk San Domenico en het recentelijk gerestaureerde Palazzo Comunale. Alba is bekend om haar witte truffels. Ieder jaar wordt er in de stad een truffelbeurs gehouden. Het hoofdkantoor van Ferrero is in de stad gevestigd, bekend van producten als Nutella, Mon Chéri en Ferrero Rocher.

Turijn

Turijn is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Het is de hoofdstad van de regio Piemonte en de provincie Turijn. De stad werd gesticht door de Romeinen; de Porta Palatina herinnert aan die tijd en ook in het typische rechthoekige stratenplan van het huidige centrum is de Romeinse invloed terug te zien.
FIAT werd in 1899 opgericht door de familie Agnelli. In het Automobielmuseum wordt de geschiedenis verteld en zijn er vele Fiats te bewonderen. De familie Agnelli is ook eigenaar van voetbalclub Juventus.
Turijn staat ook bekend als de hoofdstad van de chocolade. ‘Bicerin' is een traditionele Turijnse chocoladedrank en is een mix van koffie, chocola en melk.