Plaats en tips

Carlentini ligt op 6 km van agriturismo Le Chiuse. De stad werd gesticht op de Meta heuvel en de naam van de stad is ter ere van keizer Karel V en de nabijgelegen stad Lentini.

Pantalica

De rotsgraven van Pantalica staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De duizenden in de rotsen uitgehakte holen op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. De rotsgraven zijn verdeeld over vier dodensteden, necropolis, en liggen in de vallei van de rivier Anapo. Bij Sortino liggen de meest toegankelijke rotsgraven.

Catania

Een levendige stad aan de voet van de vulkaan Etna, de grootste nog werkende vulkaan van Europa. De stad werd regelmatig verwoest door vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, voor het laatst in de 17e eeuw. De stad werd herbouwd en er staan prachtige barokke gebouwen. Op het Piazza del Duomo staat de olifantenfontein dat het kenmerkende symbool van het plein is. Aan de voet van het domplein vindt u de mooiste, kleurrijkste en interessantste vismarkt van Sicilië, waar behalve vis ook groente, vlees, kaas en fruit wordt aangeboden.

Siracusa

Siracusa is een havenstad aan de Ionische zee. De geschiedenis van de stad gaat ver terug in de tijd. Oorspronkelijk was Siracusa een Griekse kolonie, gesticht door Griekse boeren uit Korinthe in 734 v. Chr.  In het oudste deel van de stad, Ortigia, liggen de resten van de eerste Griekse bouwwerken. In het gedeelte op het vasteland ligt Parco Archeologico della Neapoli, een archeologisch park met o.a. het Griekse theater uit de 5e eeuw v Chr. Het oude stadscentrum Ortigia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Caltagirone

Het schilderachtige centrum van de Siciliaanse keramiek kunst ligt op een heuvel van ongeveer 600 meter hoog. Het interessantste deel is de bovenstad, die na de aardbeving van 1693 in barokke stijl is herbouwd. Er zijn vele trappen en steile straatjes en steegjes met talrijke keramiek winkels.
Museo Regionale della Ceramica, is een van de grootste musea in zijn soort van Italië en geeft een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van de keramiek.

Noto

Is een bijzonder mooie barokstad en wordt beschouwd als één van de belangrijkste baroksteden van Italië. Noto staat samen met de andere plaatsen van "Val di Noto" op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Typerend voor de laatbarokke gebouwen van Noto is het honingkleurige gesteente. Piazza Municipo is het hart van de stad waar de Kathedraal en het Palazzo Ducezio, waarin het stadhuis is gevestigd, staan.

Ragusa

Behoort tot de drie belangrijkste baroksteden van Sicilië. Het oude gedeelte van de barokstad is Ragusa Ibla en wordt gescheiden van Ragusa Superiore, het moderne hoger gelegen gedeelte van de stad, door een diepe kloof. Op het hoogste punt van de Ragusa Ibla staat de Basilica San Giorgio. In Ragusa Superiore staat de Kathedraal van San Giovanni uit de 18e eeuw en is voorzien van een rijkversierde gevel. Verder zijn er veel uitnodigende en sfeervolle piazza's met moderne boetiekjes en winkeltjes te vinden.