Plaats en tips

Castellina in Chianti

Is een charmant dorp in de Chianti streek, een wereldberoemde wijnstreek tussen Florence en Siena. Het heeft een klein middeleeuwse dorpskern. Bezienswaardig zijn het kasteel, de kerk San Salvatore, de belangrijkste straat Via Ferruccio en de Via delle Volte, een overwelfde straat uit de middeleeuwen. Castellina in Chianti is ook bekend vanwege het aardewerk (terracotta).

Chiantigiana wijnroute

De autoroute SR222 die van Florence naar Siena loopt wordt ook wel de Chiantigiana wijnroute genoemd en is één van de mooiste autoroutes door Italië. Het landschap bestaat uit heuvels met wijngaarden zover het oog kan zien. De bekendste wijn die hiervandaan komt is de Chianti Classico DOCG, die voornamelijk uit Sangiovese druiven bestaat. Deze streek is al meer dan twee eeuwen een belangrijk wijnproducerend gebied van Italië en beslaat zelfs meer oppervlakte dan de beroemde Bordeaux streek in Frankrijk. De beste tijd om deze route te rijden is in september wanneer de druiven bijna geplukt worden en er overal zware trossen aan de wijnstokken hangen. Ook zijn er in deze maand veel wijnfeesten te vinden om de oogst te vieren. In het stadje Panzano wordt er bijvoorbeeld in de derde week van september "Vino al Vino" gevierd waar veel lokale wijnen per glas geproefd kunnen worden. Maar ook Impruneta staat bekend om haar wijnfeest in september.

Greve in Chianti

Is een klein stadje gelegen in de vallei van de rivier Greve. Dit snel stromende riviertje loopt door het dorp. Piazza Mateotti is het mooie centrale plein met cafés en winkels dat omzoomd is door begroeide galerijen met daarboven terrasjes. Greve in Chianti is de hoofdplaats van het Chianti Classico wijngebied. Hier wordt jaarlijks Chianti's grootste wijnbeurs gehouden (in september). 

Monteriggioni

Monteriggioni is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen van Italië. Het centrum is volledig omsloten door de 13e eeuwse muur van 10 meter hoog die onderbroken wordt door veertien zwaar versterkte torens en twee stadspoorten, Porta Fiorentina en Porta Romana. Piazza Roma is het centrale plein met de Romaanse kerk Santa Maria Assunta uit de 12e eeuw. Ieder jaar in juli wordt in Monteriggioni het "Festa Medievale" gevierd. Dit festival is een van de meest beroemde middeleeuwse stoeten in Italië.

Panzano in Chianti

Is een aantrekkelijk middeleeuws plaatsje gelegen op een hoge bergkam en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Panzano in Chianti ligt precies tussen Florence en Siena in het Chianti gebied in Toscane. Er zijn een aantal stadsmuren en torens bewaard gebleven en er zijn resten van Romeinse bestrating. Het dorp is gebouwd rondom het kasteel, dat het meest hoge en oudste monument van Panzano is.

Radda in Chianti

Een mooi dorp dat schilderachtig boven uitgestrekte wijngaarden ligt. Tussen Radda en Greve is een uitgebreide kasteelroute en zijn er ongeveer een twintigtal te bezichtigen. sommige lonen zeker de moeite en de meeste van deze kastelen liggen op het hoogste punt van de streek zodat men een prachtig panorama heeft.

Siena

Een schitterend bewaard gebleven middeleeuwse stad, die tot in de 14e eeuw net zo machtig was als Florence. Siena heeft veel bezienswaardigheden en wordt daarom ook wel een openluchtmuseum genoemd. Piazza del Campo: op de plaats waar de drie heuvels waarop de stad gebouwd is samenkomen, ligt het bijna beroemdste plein van heel Italië. Hier vindt tweemaal per jaar de beroemde paardenraces van de Palio plaats. Palazzo Pubblico, het stadhuis gebouwd in 1297, is een van de meest elegante gotische paleizen in Toscane. Torre del Mangia is de bijbehorende  klokkentoren en het symbool van de stad.