Locanda del Molino

Toscane | Cortona

Een accommodatie die aan een doorgaande weg ligt? Normaal gesproken is dat voor ons een reden om rechtsomkeert te maken. Toch lieten we ons deze keer niet afschrikken. En gelukkig maar, want Locanda del Molino blijkt een buitengewoon prettige plek om te verblijven. Dat de gastenkamers aan de achterkant liggen, speelt natuurlijk mee. Ze kijken uit op het beekje dat achterlangs loopt en van het verkeer heeft u er hoegenaamd geen last.

Locanda del Molino zit in een oude olijfmolen. Waar vroeger de olijven werden gemalen en geperst, zit nu het restaurant. Erboven bevinden zich acht kamers voor gasten. Met het gedempte licht doet de sfeer in de Locanda eerder Brits dan Italiaans aan (u kent vast het felle tl-licht wel waar Italiaanse restaurants patent op lijken te hebben). Bij het heerlijke eten wordt een al net zo heerlijke wijn van het wijnhuis Baracchi geserveerd. Die is afkomstig van het dichtbijgelegen Il Falconiere, een luxe wine resort en spa van dezelfde eigenaar als Locanda del Molino.

Het Etruskische stadje Cortona ligt op een kwartiertje rijden. Bekijk de Annunciatie (1432-1434) van Fra' Angelico in het Museo Diocesano, struin langs de middeleeuwse huizen in de Via Iannelli en bezoek de Basilica di Santa Margherita. Die laatste ligt op een heuveltop buiten het centrum. Wie opziet tegen een pittige wandeling omhoog, pakt de auto; naast de basiliek is een parkeerplaats. Aan het eind van zo'n dagje Cortona is het prettig ‘thuiskomen' in de Locanda. Ook al vanwege het zwembad. Dat is misschien niet megagroot, maar wel heel welkom op zonovergoten dagen.