Locanda del Capitano

Montone | UmbriŽ

Dit is nou echt een adres voor fijnproevers: La Locanda del Capitano in het middeleeuwse dorpje Montone in Umbrië. Eigenaar en chef-kok Giancarlo Polito groeide op in de Zuid-Italiaanse regione Puglia, de zee binnen handbereik. Maar hij verliet zijn geboortestreek om te gaan studeren en inmiddels voelt hij zich helemaal thuis in het Umbrische dorp, tussen de eikenbossen en de olijfgaarden. Dat Montone tot de borghi più belli d'Italia wordt gerekend, de mooiste dorpjes van Italië, zal zeker meespelen. Polito roemt de schaduwrijke steegjes, ‘waar je alleen het gezang van de zwaluwen hoort'. En de uitzichten vanuit het dorp, die ‘niet in woorden te beschrijven zijn'.

La Locanda del Capitano ligt midden in Montone, in een gebouw met een verhaal. Eind veertiende, begin vijftiende eeuw woonde hier de legendarische Andrea Fortebracci, ook wel Braccio da Montone genoemd. Deze Braccio was aanvoerder van een huurlingenleger, capitano di ventura in het Italiaans - dan weet u meteen waar de naam La Locanda del Capitano vandaan komt.

Giancarlo Polito spreekt goed Engels en vertelt graag over de gerechten die hij serveert. Op de wijnkaart staan meer dan vierhonderd wijnen uit binnen- en buitenland. Wie op en top wil genieten van goed eten en dito wijn, zit hier goed. La Locanda del Capitano is behalve restaurant ook een kleinschalig hotel, met tien kamers voor gasten. Heerlijk om na het diner niet in het donker terug te hoeven rijden. En zo alle tijd te hebben voor een avondwandeling door het fotogenieke dorp.