Plaats en tips

Het wijnhuis Paolino Comelli, naast agriturismo L'Uva e le Stelle, bevindt zich in het DOCG gebied "Colli Orientali del Friuli". Het bedrijf beschikt over 14 hectaren in de heuvels gelegen wijngaarden, die aan de noordkant worden beschermd door de Julische Alpen en aan de zuidkant door de positieve effecten van de Adriatische zee. Het resultaat is een droog klimaat met wind. Het bedrijf maakt gebruik van moderne apparatuur zowel voor de vinificatie als voor het rijpen en het bewaren van de wijnen. De huidige productie is ongeveer 50.000 liter. De geproduceerde wijnen zijn:
Wit: Tocai Friulan, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Locum Nostrum
Rood: Merlot, Cabernet Sauvignon, Soffumbergo

De familie Comelli is eigenaar van Trattoria al Ponte Chiosco dat in het kleine dorp Togliano ligt, op 4 kilometer van de agriturismo. Er worden specialiteiten uit de Friuli en gegrild vlees geserveerd met de eigen Comelli wijnen. Het restaurant staat bekend om zijn beste Frico uit de regio! Frico is een typisch gerecht uit de Friuli met Montasio kaas als belangrijkste ingrediënt en kan zacht of knapperig zijn.

In Attimis is het Middeleeuwse Archeologisch Museum. Het museum geeft bezoekers een inzicht in de verschillende aspecten van het dagelijks leven in de middeleeuwse kastelen in het gebied rondom Attimis.

Cividale del Friuli

Cividale del Friuli wordt ook wel de schatkamer van kunst van de regio Friuli -Venezia-Giulia genoemd. De stad werd gesticht rond 50 v. Chr. door Julius Caesar die het Forum Iuliim noemde en waar de regio Friuli zijn naam aan te danken heeft. Cividale del Friuli kent een rijke geschiedenis en er zijn veel belangrijke artistieke en culturele kenmerken behouden gebleven. De stad is in tweeën gedeeld door de Natisone rivier, die wordt overspannen door de Ponte del Diavolo, de duivels brug, gebouwd in de 15e eeuw.

Udine

In het historisch centrum zijn veel gotische en renaissance monumenten, pittoreske pleinen, gezellige straatjes en osteria's met typische gerechten en wijnen uit de Friuli. Op de top van de heuvel staat het Castello, een indrukwekkend kasteel uit de 16e eeuw met twee musea. Aan de voet van de heuvel ligt Piazza della Libertà, het belangrijkste plein van Udine. Udine staat ook in het teken van de schilder Tiepolo, een van de grootste Europese schilders van de 18e eeuw die hier enige tijd verbleef. 

Palmanova

Een middeleeuws vestingstadje en een mooi voorbeeld van militaire architectuur uit de Renaissance. De vestingstad is ontworpen en gebouwd in de vorm van een negen puntige symmetrische ster met een centraal plein om de grenzen van de regio's te verdedigen tegen buitenlandse invallen. Het historisch centrum is bereikbaar via een van de drie monumentale stadspoorten die uitkomen op het Piazza Grand dat omgeven is door indrukwekkende paleizen, de Dom en het Historisch Museum die de geschiedenis laat zien van Palmanova.

San Daniele del Friuli

Het plaatsje waar de bekende San Daniele ham vandaan komt. Deze 'Prosciutto crudo San Daniele' kortom gedroogde rauwe ham uit San Daniele is een beschermd streekproduct en wordt wereldwijd geëxporteerd. De stad staat in het teken van deze unieke ham en typische lokale gerechten tijdens het "Aria di festa" dat in juni wordt gehouden. Bezienswaardig zijn de bibliotheek uit de 15e eeuw, de Dom uit de 18e eeuw en de kerk Sant'Anonio Abate met prachtige fresco's uit de Renaissance.

Aquileia

Is bekend als een van de beste voorbeelden van een vroeg-Romeinse stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het belangrijkste monument is de Basiliek van Santa Maria Assunta, deze werd in de 11e eeuw gesticht op de overblijfselen van de originele basiliek uit de 4e eeuw. Uit deze tijd zijn de mozaïekvloeren, die met een oppervlakte van 750 m2 de grootste is van West-Europa. In de stad zijn diverse ruïnes te zien zoals de zuilengalerij van het Forum Romanum, het amfitheater, de haven, de stadsmuur en Romeinse huizen. 

Grado

In de Romeinse tijd was Grado de toegangshaven van de dichtbevolkte stad Aquileia. De toegang via een dam vanaf het vasteland samen met de steegjes en binnenplaatsen in het mooie historische centrum doen een beetje aan Venetië denken. Deze stad heeft veel culturele bezienswaardigheden, leuke winkels, goede visrestaurants en mooie zandstranden. Vanuit Grado kunnen er boottripjes gemaakt worden in de lagune met veel eilandjes.