Plaats en tips

"Albergo Diffuso", dat letterlijk "verspreid hotel" betekent is een typisch Italiaans fenomeen sinds de jaren '80. Het concept van Albergo Diffuso: een originele manier van een verblijf in kamers die verspreid over verschillende gebouwen in een stad liggen, onder toezicht van een bedrijfsleider. De kamers zijn authentiek en in plaatselijke stijl ingericht. Een traditioneel ontbijt kan worden geserveerd in een plaatselijk café of in de keuken van één van de huizen. Het biedt de reizigers de mogelijkheid om een glimp op te vangen van het dorpsleven en in contact te komen met de lokale bevolking.
Dit concept heeft geen gevolgen voor het milieu, aangezien er geen nieuwe gebouwen neergezet worden voor een hotel en er gebruik gemaakt wordt van bestaande huizen en gebouwen die gerestaureerd worden.
Inmiddels zijn er zo'n 40 officiële ‘albergo diffuso' in Italië en zijn er meer dan 100 in de planning.

Santo Stefano di Sessanio

Ligt op een hoogte van 1250 meter met een weids uitzicht op de valleien van Tirino en Pescara. Het is een typerend bergdorp in de regio Abruzzen met smalle steegjes en stenen huizen uit de 11e tot 15e eeuw. Santo Stefano is benoemd tot één van de mooiste dorpjes van Italië, "Borghi più belli d'Italia". Ook is het dorp erkend door de Slow Food beweging voor een duurzame landbouw, met name haar gastronomische linzen, "lenticchie". Tijdens het eerste weekend in september van elk jaar vindt het "Sagra delle lenticchie" plaats, een beroemd festival waarbij verschillende linzen gerechten geproefd worden.

Rocca di Calascio

Dit fort ligt op een hoogte van 1460 meter en is de hoogste vesting in de Apennijnen. Vanaf hier is er een spectaculair uitzicht op Campo Imperatore en de Gran Sasso. Het adembenemende eeuwenoude kasteel is één van de meest bekende vestingen in Italië en meerdere malen gebruikt als decor in beroemde films.

Castel del Monte

Is één van de hoogste steden in de Abruzzen, gelegen in het hart van het Nationaal Park van Gran Sasso. Het middeleeuwse dorp behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. De Slow Food beweging heeft het dorp erkend voor een duurzame landbouw, met name haar Canestrato kaas gemaakt van schapenmelk. 

Campo Imperatore

Is één van de grootste en fraaiste hoogvlaktes in Italië. Het plateau ligt op een gemiddelde hoogte van 2000 meter, op de hellingen van het Gran Sasso massief. Het ligt in de schaduw van de hoogste berg, Corno Grande, die met een hoogte van 2912 de hele Apennijnen domineert. Fonte Cerreto is het uitgangspunt om de Campo Imperatore te bereiken. Hier vertrekt de kabelbaan (het hele jaar geopend), die in zeven minuten de hoogvlakte bereikt. Vanuit Fonte Cerreto is een 30 kilometer lange panoramische weg om de hoogvlakte met de auto te bereiken.