Plaats en tips

Gargano

De streek Gargano heeft een oppervlakte van 2000 vierkante meter en heeft voor iedereen wat. Van zandstranden tot eindeloze bossen en middeleeuwse dorpen, waarvan Vieste en Peschici de bekendste zijn. Langs de kust kan men overal houten bouwwerken vinden die Trabucchi heten, hiermee werd vroeger vis gevangen maar nu is het meer onderdeel van het cultureel erfgoed. De Gargano is ook een plek waar religie en mystiek belangrijk zijn. Monte Sant'Angelo is één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Europa en ligt hoog in de bergen met uitzicht over de Adriatische zee.

Een deel van de streek bestaat uit het donkere bos "Foresta Umbra", een beschermd natuurgebied met loofbomen van wel 30 meter hoog. Ook zijn hier wilde dieren te vinden zoals wilde zwijnen, reeën, vossen en verschillende vogelsoorten. Er zijn goed gemarkeerde paden door het hele bos te vinden om te wandelen of te mountainbiken. Als je langs of door het Foresta Umbra rijdt, kan het zo zijn dat je een ‘gele regen' ziet. Dit is het stuifmeel wat sommige dennenbomen loslaten en kruipt overal tussen.  

Ook de moeite waard is het dorp Vico de Gargano, oftewel het liefdesdorp. De beschermheilige is St. Valentijn en 14 februari wordt hier groots gevierd. Verliefde stellen stromen massaal naar dit dorp toe om hun liefde te bezegelen en het geluk te vieren. De Vicolo del Bacio, de kussteeg, is een nauwe steeg waar vroeger mannen en vrouwen bij elkaar kwamen om de liefde te vinden. Nu laten mensen liefdesbriefjes en verklaringen achter in de holtes in de muur. Maar ook voor niet geliefden is Vico de Gargano prachtig om te zien en vooral het uitzicht op de citrusbomen is al een bezoek waard.  

 

Peschici

Peschici is een charmant vissersplaatsje met witte gebouwen en typische grijze koepel daken. Het plaatsje is boven op een klip gebouwd en heeft fantastisch uitzicht over de Tremiti eilanden. Het plaatsje is vooral geliefd onder de Italianen die hier in augustus massaal naartoe komen, maar de rest van het jaar zijn er weinig toeristen. Een paar van de bezienswaardigheden in Peschici zijn Castello di Peschici, Chiesa di Sant' Elia en de Santa Maria di Calena. Rondom het stadje zijn prachtige baaien en stranden te vinden.

Manfredonia

Manfredonia is een industrie- en havenstad en heeft één van de belangrijkste vissershavens van de Adriatische Zee. De stad is omringd door het Gargano natuurpark met in het Oosten vooral gebergtes en in het Zuiden een moerasgebied. Het meest imposante bouwwerk is het barokke kasteel waar nu een archeologisch museum in gevestigd is. De tentoonstellingen bevatten onder andere een versierd Daunisch graf, beeldhouwkunst en aardewerk die in de omgeving zijn opgegraven. Het kasteel staat op de plek waar in de 17de eeuw een gotische kerk verwoest is door de Turken. Door deze verwoestingen zijn er maar een paar overblijfselen van de oude stad bewaard gebleven. Vlak voor het kasteel ligt een wit zandstrand, wat deels openbaar is en een heerlijke plek is om te gaan zwemmen.

Vieste

Als je denkt aan Vieste dan denk je aan een 30 kilometer lange kustlijn langs een kristalheldere zee, zandstranden, eilandjes voor de kust, grotten en adembenemende kliffen. Het plaatsje ligt op het oostelijkste puntje van de Gargano en ligt op een pier in de zee. Aan het einde van die pier staat het indrukwekkende klooster San Francesco. Het centrum van Vieste bestaat uit kleine kronkelende steegjes en huizen die soms alleen per trappetje te bereiken zijn.