Plaats en tips

Op de hoek vlakbij Masseria Cappuccini is een supermarkt.

Vallei van de Trulli

De "Vallei van de Trulli", of in het Italiaans "Valle d'Itria", ligt centraal in de regio Apulië en is ingeklemd tussen de provincies Bari, Taranto en Brindisi. Het belangrijkste kenmerk van de vallei zijn de ‘trulli', wit gekalkte stenen huisjes met een kegelvormig dak van los gestapelde stenen. De ‘trulli' zijn eeuwenoud en over het precieze ontstaan is maar weinig bekend. Opvallend aan de bouw is dat er geen cement gebruikt werd. De muren zijn anderhalf meter dik en zowel de binnen- als buitenkant werden witgekalkt. De stad Alberobello staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat hier de meeste ‘trulli' te vinden zijn, ruim 1400.

Cisternino

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het dorp ligt op een hoogte van 1300 meter en kijkt uit over de Valle d'Itria. In het middeleeuwse centrum wandelt u door de smalle geplaveide straten langs historische paleizen, torens en wit geschilderde huizen. Piazza Vittorio Emanuele is het hart van het dorp met kleine bars, restaurants en ambachtelijke winkels. 

Locorotondo

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Locorotondo betekent letterlijk ‘ronde plaats', omdat het dorp in een ronde vorm op de top van een heuvel is gebouwd, in de eerste helft van de 13e eeuw. In het pittoreske dorp zijn geen historische architectonische details, maar alles is mooi en intiem met een gevoel van orde en respect in de straatjes met witgekalkte huizen, gebouwen met barokke architectuur en de kleurige bloempotten. De stad heeft een eeuwenoude wijntraditie en is bekend door de productie van hoogwaardige witte wijnen, zoals de beroemde Locorotondo DOC.

Martina Franca

Deze witte stad ligt op heuvel van bijna 1500 meter hoog in het Murge gebergte, het zuidelijk deel van de Valle d'Itria. Het historisch centrum, dat omgeven is door een stadsmuur met 24 torens, heeft een aantal interessante bezienswaardigheden voornamelijk in barok en rococo stijl. Het is een autovrij gedeelte waar u door betoverende smalle straten met witte huizen loopt en langs karakteristieke pleintjes met kerken. In juli en augustus wordt het jaarlijkse Festival della Valle d'Itria gehouden, een opera festival met voorstellingen op de binnenplaats van Palazzo Ducale.

Ostuni

Deze stad heeft de bijnaam Città Bianca vanwege de witte kleur. De stad ligt op een heuvel en heeft een weids uitzicht tot aan de Adriatische zee en over de omgeving met wijn- en olijfgaarden en de typerende ‘trulli'. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven en een juweel op architectonisch gebied: een doolhof van smalle steegjes, prachtig witgekalkte huizen, kerken, paleizen en mooie pleintjes. Op het hoogste punt van de stad staat de Kathedraal, gebouwd in de 15e eeuw in laatgotische stijl met een prachtig roosvenster.

Alberobello

Is vooral bekend door de vele ‘trulli' die hier te vinden zijn. Er zijn twee wijken die vrijwel helemaal uit ‘trulli' bestaan: Rione Monti en Aia Piccola. Hier zijn ruim 1400 ‘trulli', die sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De stad wordt door veel toeristen bezocht en de meeste ‘trulli' zijn ingericht als souvenirwinkeltjes waar o.a. mini ‘trulli' te koop zijn en de twee belangrijkste producten uit Apulië: wijn en olijfolie.