Plaats en tips

Cividale del Friuli

Cividale del Friuli wordt ook wel de schatkamer van kunst van de regio Friuli -Venezia-Giulia genoemd. De stad werd gesticht rond 50 v. Chr. door Julius Caesar die het Forum Iuliim noemde en waar de regio Friuli zijn naam aan te danken heeft. Cividale del Friuli kent een rijke geschiedenis en er zijn veel belangrijke artistieke en culturele kenmerken behouden gebleven. De stad is in tweeën gedeeld door de Natisone rivier, die wordt overspannen door de Ponte del Diavolo, de duivels brug, gebouwd in de 15e eeuw.

Udine

In het historisch centrum zijn veel gotische en renaissance monumenten, pittoreske pleinen, gezellige straatjes en osteria's met typische gerechten en wijnen uit de Friuli. Op de top van de heuvel staat het Castello, een indrukwekkend kasteel uit de 16e eeuw met twee musea. Aan de voet van de heuvel ligt Piazza della Libertà, het belangrijkste plein van Udine. Udine staat ook in het teken van de schilder Tiepolo, een van de grootste Europese schilders van de 18e eeuw die hier enige tijd verbleef. 

Palmanova

Een middeleeuws vestingstadje en een mooi voorbeeld van militaire architectuur uit de Renaissance. De vestingstad is ontworpen en gebouwd in de vorm van een negen puntige symmetrische ster met een centraal plein om de grenzen van de regio's te verdedigen tegen buitenlandse invallen. Het historisch centrum is bereikbaar via een van de drie monumentale stadspoorten die uitkomen op het Piazza Grand dat omgeven is door indrukwekkende paleizen, de Dom en het Historisch Museum die de geschiedenis laat zien van Palmanova.

Aquileia

Is bekend als een van de beste voorbeelden van een vroeg-Romeinse stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het belangrijkste monument is de Basiliek van Santa Maria Assunta, deze werd in de 11e eeuw gesticht op de overblijfselen van de originele basiliek uit de 4e eeuw. Uit deze tijd zijn de mozaïekvloeren, die met een oppervlakte van 750 m2 de grootste is van West-Europa. In de stad zijn diverse ruïnes te zien zoals de zuilengalerij van het Forum Romanum, het amfitheater, de haven, de stadsmuur en Romeinse huizen. 

San Daniele del Friuli

Het plaatsje waar de bekende San Daniele ham vandaan komt. Deze 'Prosciutto crudo San Daniele' kortom gedroogde rauwe ham uit San Daniele is een beschermd streekproduct en wordt wereldwijd geëxporteerd. De stad staat in het teken van deze unieke ham en typische lokale gerechten tijdens het "Aria di festa" dat in juni wordt gehouden. Bezienswaardig zijn de bibliotheek uit de 15e eeuw, de Dom uit de 18e eeuw en de kerk Sant'Anonio Abate met prachtige fresco's uit de Renaissance.

Triëst

De hoofdstad van de regio Friuli-Venezia-Giulia ligt tegen de grens met Slovenië aan en is een belangrijke havenstad aan de Adriatische Zee. De stad kenmerkt zich door de verschillende architectonische stijlen vanwege meerdere overheersingen in de geschiedenis van deze stad. Piazza Unità, één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld met uitzicht op de kust, is een ideaal uitgangspunt om een stadswandeling te maken. Koffie drinken is hier traditie en speelt een belangrijke rol in Triëst, de hoofdstad van de Italiaanse espresso. Belangrijke Italiaanse schrijvers en dichters hebben inspiratie opgedaan in Triëst zoals James Joyce, Italo Svevo en Umberto Saba.