Vakantie in Italië | Friuli

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Friuli


Hotel en agriturismo

Friuli


Friuli-Venezia Giulia ligt in het uiterste noordoosten van Italië. Het westen grenst aan de regio Veneto, het noorden grenst aan Oostenrijk en het oosten grenst aan Slovenië. De hoofdstad en tevens de grootste stad van Friuli is Triëst. Qua oppervlakte is Friuli de 17e regio van Italië.

Het landschap in de Friuli wordt gekenmerkt door schitterende berggebieden, valleien, rivieren, glooiende heuvels, pijnboombossen, stranden en lagunes. Het noorden wordt gedomineerd door de Karnische en Julische Alpen met torenhoge pieken zoals Jof Fuart, Jof di Montasio en Monte Ojsternig. In het zuiden liggen brede, kindvriendelijke zandstranden aan de Adriatische zee.

Cividale del Friuli wordt ook wel de schatkamer van kunst van de regio Friuli genoemd. De stad werd gesticht rond 50 v. Chr. door Julius Caesar die het Forum Iuliim noemde en waar de regio Friuli zijn naam aan te danken heeft. Andere interessante plaatsen om te bezoeken zijn Udine, Aquileia,Triëst, Pordenone, Spilimbergo en Palmanova met veel bezienswaardigheden die een goed beeld geven van de geschiedenis. Grotta Gigante, de ‘reuzen grot' in het Carso gebied, is officieel de grootste toeristische grot ter wereld.

Friuli staat op culinair gebied vooral bekend vanwege de San Daniele ham, zeer goede witte wijnen, Montasio kaas en polenta. Prosciutto crudo San Daniele, gedroogde rauwe ham, komt uit San Daniele del Friuli en is een beschermd streekproduct dat wereldwijd geëxporteerd wordt.
De regio heeft een goede reputatie op het gebied van wijn. Er worden 2 DOCG en 8 DOC kwaliteitswijnen geproduceerd. Het klimaat en de bodem zijn uitermate geschikt voor de productie van vooral witte wijnen van druivenrassen zoals Picolit, Friulano en Ribolla Gialla. Ook worden er goede rode wijnen geproduceerd waaronder de rode druivenrassen Refosco en Schioppettino, die zeer bijzondere wijnen opleveren.

Friuli is een overzichtelijke en gevarieerde regio met veel verschillende mogelijkheden op het gebied van natuur, cultuur, gastronomie, sport en historie. Het is een ideale bestemming dat voor iedere vakantieganger iets kan bieden voor een onvergetelijk verblijf in een nog onontdekt stukje van Italië!

 

Terug naar alle hotels en agriturismo