Plaats en tips

Er is een sportcentrum op 250 meter van het centrum van Malborghetto, over de brug over de rivier Fella, en bestaat uit twee tennisbanen, twee voetbalvelden, bowling, fitness, een speeltuin, picknick faciliteiten en een bar.

Valbruna

Valbruna wordt omgeven door torenhoge pieken van de Julische Alpen. Het gebied wordt doorkruist door de rivier de Fella, een belangrijke waterweg die in de Tagliamento uitmondt. Valbruna wordt omringd door natuur en rust van de vallei Saisera en biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten in alle seizoenen zoals wandelen, fietsen, bergbeklimmen, tochten per koets of paard, schaatsen en langlaufen. Binnen een straal van 20 kilometer kunnen drie naast elkaar gelegen landen verkent worden: Italië, Oostenrijk en Slovenië.

Val Saisera

Val Saisera is een fascinerende vallei omgeven door majestueuze bergen en wordt doorkruist door de rivier Saisera. Saisera betekent letterlijk in het Sloveens ‘achter het meer', omdat hier ooit een gletsjermeer zou zijn die na de aardbeving van 1349 verdween. De vallei wordt gedomineerd door de Jof Juart (2666m) en de Jof di Montasio (2754 m). Bij de samenvloeiing van Val Saisera met Val Canale ligt het dorpje Valbruna. De vallei is een populaire bestemming bij toeristen in alle seizoenen van het jaar.

Tarvisio

Tarviso ligt in het uiterste noordoosten van Italië, tegen de grens van Oostenrijk en Slovenië. Het is de hoofdstad van het Val Canale, deze vallei is de grens tussen de Karnische en de Julische Alpen. De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum zijn de markt en de Chiesa di San Pietro e Paolo. Op de dagelijkse markt (behalve zondag) zijn voornamelijk kleding, lederwaren, sieraden en schoenen te koop.

Museo La Foresta

Het museum van het bos werd in 1988 geopend en is gevestigd in Bagni di Lusnizza. De omgeving biedt veel culturele mogelijkheden en is in drieën stappen verdeeld:
- Het museum - met een permanente tentoonstelling die gewijd is aan de ecologie en bosbouw.
- de Botanische tuin - een reconstructie van het bos in het omliggende gebied. Tijdens een wandeling van 500 meter kunnen bezoekers zich verdiepen in de vegetatie.
- Wandelpaden - vanaf het museum zijn veel bewegwijzerde wandelpaden van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad door de Val Saisera

La Foresta di Tarvisio

Met 24.0000 hectare het grootste bos in Italië dat beheerd wordt door het Staatsbosbeheer. La Foresta di Tarvisio wordt beschouwd als één van de meest waardevolle natuurgebieden in Italië en één van de gebieden met de meest complete fauna van de Alpen.

De meren van Fusine

Laghi di Fusine zijn twee prachtige bergmeren in een fantastische omgeving en een echte aanrader voor natuurliefhebbers. De twee meren worden gescheiden door een stuwwal en omgeven door bossen. Bijzonder is de aanwezigheid van talrijke keien, die door grote blokken ijs vanaf hun plaats van herkomst vervoerd worden. De grootste steen heeft een volume van meer dan 30.000 kubieke meter. Sinds 1971 is Laghi di Fusine een beschermd natuurgebied en trekt duizenden bezoekers per jaar.

Cave del Predil

Cave del Predil is bekend vanwege de mijnbouw. Sinds de 14e eeuw werd zink en lood gewonnen tot de sluiting van de mijn in 1991. In het museum wordt de geschiedenis vertelt over de mijnbouw. Een bezoek aan de mijn is mogelijk, in groepen worden bezoekers onder leiding van ex-mijnwerkers meegenomen, deels te voet en deels met een speciale trein.

Parco Naturale delle Prealpi Giulie

Het Natuurpark van de Julische Alpen is opgericht in 1996 en is in grootte het tweede beschermde gebied in de regio Friuli. Het gebied wordt gekenmerkt door een ongerepte natuur met ruige bergen en diepe dalen, bijzondere flora en fauna, bossen en rivieren met kristalhelder water. In alle gemeentes van het park is een bezoekerscentrum.