Plaats en tips

Noli

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het historisch centrum met zijn middeleeuwse architectuur is goed bewaard gebleven. Het is een authentiek vissersdorp waar de vissersboten op het strand liggen. Iedere ochtend wordt verse vis gevangen en direct verkocht langs de boulevard met palmbomen. Rondom het gezellige middeleeuwse dorpsplein zijn restaurants, bars en gelateria's te vinden. Het schilderachtige dorp heeft nog oude huizen, torens uit de 13e eeuw, een romaanse kerk en bovenop de Monte Ursino staat het kasteel uit de 13e eeuw. Noli is in 2010 beloond met de Blauwe Vlag, een internationaal kwaliteitssymbool voor goede stranden.

Albenga

Is een stad aan de Middellandse zee en was tot de middeleeuwen een belangrijke havenstad voor de Romeinen. Het is een van de meest bezienswaardige steden van de regio Ligurië. In het historisch centrum zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd. Rond de kathedraal San Michele uit de 11e eeuw staan drie torens uit de 13e eeuw die het centrum domineren.

Albissola

Ligt aan de Ligurische Riviera di Ponente en is bekend als de stad van de Keramiek. Sinds de 13e eeuw wordt hier ambachtelijk aardewerk vervaardigd. 'Passeggiata degli Artisi' is de 1 km lange boulevard die in 1963 versierd is met keramiektegels en mozaïeken door twintig kunstenaars. In Albissola zijn veel keramiekwinkels en in de werkplaatsen is het mogelijk om ambachtslieden aan het werk te zien.

Borgio Verezzi

Is een middeleeuws dorp en behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Borgio Verezzi bestaat uit vier karakteristieke dorpen: Poggia, Piazza, Roccaro en Crosa, en ligt op een heuvel van ongeveer 200 meter boven zee.

Finale Ligure

Is een aantrekkelijke plaats aan de Riviera di Ponente. Ondanks de toeristen heeft Finale Ligure nog een typisch Italiaans karakter. De stad is samengesteld uit drie dorpen: Finale Borgo, Finale Pia en Finale Marina. Finale Borgo ligt landinwaarts en is een middeleeuwse stad dat omgeven wordt door stadsmuren. Finale Pia is het traditionele centrum van de stad waar zich een benedictijner klooster bevindt met een toren uit de 13e eeuw. Finale Marina heeft een basiliek met een barokgevel en er zijn prachtige zandstranden en palmbomen.

Genua

Is de hoofdstad van de regio Ligurië en de belangrijkste haven van Italië. Het is de geboorteplaats van Christoffel Columbus. In 2004 kreeg Genua de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Een bezienswaardige stad aan zee, die als een amfitheater tegen de berghellingen gebouwd is met prachtige ‘palazzi', kerken, schilderachtige wijken en nauwe steegjes, de zogenaamde 'carruggi'. Het symbool van de stad is 'La Lanterna', de vuurtoren uit 1543. Vanuit Genua kunnen er dagtochten per boot gemaakt worden naar o.a. Portofino, Cinque Terre en Portovenere.

Portofino

Is idyllisch gelegen in een kleine baai op een bergachtig schiereiland en was een vissersdorpje met smalle, gekleurde huizen. Portofino wordt nu beschouwd als de meest chique, dure en exclusieve badplaats van Italië. Veel beroemdheden komen hier hun vakantie houden. Portofino is klein en wordt bezocht door veel dagjesmensen. Rondom de haven zijn restaurants en bars waar men op het terras kan genieten van de boten.

Alba

Alba ligt aan de rivier de Tanaro en wordt omgeven door wijngaarden en heuvels. Het centrum van Alba wordt beheerst door vijf 14e-eeuwse torens; enkele behoorden ooit toe aan de nobele families van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de bakstenen kathedraal uit de 15e eeuw, de 13e-eeuwse kerk San Domenico en het recentelijk gerestaureerde Palazzo Comunale. Alba is bekend om haar witte truffels. Ieder jaar wordt er in de stad een truffelbeurs gehouden. Het hoofdkantoor van Ferrero is in de stad gevestigd, bekend van producten als Nutella, Mon Chéri en Ferrero Rocher.

Bra

Bra is een stad in het zuiden van de regio Piemonte. Het historisch centrum is voornamelijk gebouwd in Barok stijl met veel kerken en paleizen uit de 17e en 18e eeuw. Bra is ook bekend op culinair gebied vanwege de worst Salsiccia di Bra en de kaas. Iedere twee jaar wordt er een kaas festival gehouden dat georganiseerd wordt door de internationale Slow Food beweging, die in Bra haar hoofdvestiging heeft.