Plaats en tips

Activiteiten zoals truffeljacht, wandel- en/of fietstochten, kookcursus, bezoek wijnhuizen en wijnproeven zijn mogelijk tijdens uw verblijf.

Er zijn talrijke omliggende dorpjes en stadjes met middeleeuwse kernen, die elk een eigen verhaal en gastronomische specialiteit kennen.

Deze streek kent veel wijnhuizen van uitzonderlijke kwaliteit die wijnen produceren zoals Verdicchio, Rosso Conero, Rosso Piceno en Lacrima di Moro d'Alba.

Urbania

Urbania is sinds de 15e eeuw beroemd als centrum voor keramiek- en majolica kunstenaars. Er zijn veel keramiekateliers waar u kunstenaars aan het werk ziet en waar de hoge kwaliteit handgemaakte keramiek te koop is. In het historisch centrum, met bloemrijke steegjes en straten onder arcaden, staat het Palazzo Ducale. Dit hertogelijk paleis huisvest nu het Stedelijk Museum, de bibliotheek en de kunstgalerie. Op het grote plein van Urbania is het altijd levendig en er zijn goede restaurants, bars en cafés.

Urbino

Is de meest bekende en door toeristen meest bezochte plaats in de Marche. Het historisch centrum staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad is gebouwd met rozerode baksteen met veel Renaissance gebouwen. Vanwege de universiteit, gesticht in 1506, is het een gezellige en levendige stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Palazzo Ducale, een paleis uit de 15e eeuw. Urbino is de geboorteplaats van Rafaël, een grote meester van de Italiaanse schilderkunst.

Passo del Furlo

Dit is de diepste kloof van Europa. Het is een kalkstenen kloof op de oude Romeinse weg Via Flaminia waar de Candigliano doorheen stroomt en in de Metauro rivier uitkomt. Sinds 2001 behoort de kloof tot het natuurreservaat 'Gola del Furlo'. In het natuurreservaat zijn wandelpaden uitgezet van verschillende lengtes met prachtige uitzichten. De natuur is afwisselend en er is veel flora en fauna te bewonderen.

San Leo

Is spectaculair gelegen boven op een kolossale rotspunt op 589 meter hoogte. Bezienswaardig is de vesting van San Leo met een prachtig uitzicht biedt over het dal van de Marecchia. De vesting werd in opdracht van Federico da Montefeltro (de hertog van Urbino in de 15e eeuw) ontworpen door Francesco di Giorgio Martini en is het grootste en mooiste fort uit de regio. Tegenwoordig is het een museum.

Gradara

Is een nog vrijwel intact gebleven middeleeuws stadje omgeven door stadsmuren en stadspoorten. Gradara is bekend om zijn schitterende kasteel uit de 13e en 14e eeuw, een belangrijk historisch bouwwerk van de militaire architectuur. De legende vertelt de beroemde en tragische liefdesgeschiedenis van Paolo en Francesca, dat zich afspeelt op het kasteel. Zij zouden in elkaars armen gevangen en gedood zijn door Gianciotto, de man van Francesca. Dante heeft dit liefdesverhaal beschreven in zijn 'La Divina Commedia', een meesterwerk uit de wereldliteratuur.

Mondavio

Een bezoek aan dit unieke vestingstadje is zeker de moeite waard. Vanuit de verte is Mondavio herkenbaar door zijn imposante kasteel met drie kerktorens. Het kasteel werd in de 15e eeuw ontworpen door de beroemde architect Francesco di Giorgio Martini uit Siena en is nog volledig intact. Een wandeling door de steegjes en straatjes is de historische tijd herbeleven die teruggaat naar de middeleeuwen en de renaissance.

Gubbio

Een prachtige middeleeuwse stad dat tegen de hellingen van de Monte Ingino ligt. Het is één van de oudste steden in Umbrië. De kerken, paleizen en huizen zijn allemaal opgetrokken uit het gele kalksteen afkomstig van de Monte Ingino. Vanaf de Piazza Grande, in het oude centrum, heeft u een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende heuvellandschap.