Plaats en tips

Jesi

In de Middeleeuwen groeide Jesi uit tot een rijke vrijstad met meer dan 20 castelli of gemeentes. Deze naam is gegeven aan een van de bekendste witte wijnen van Italië afkomstig van de wijngaarden rondom Jesi nl. de "Verdicchio dei castelli di Jesi". Behalve de wijn is Jesi ook bekend vanwege de boekdrukkunst waarbij Jesi in de 15e eeuw één van de eerste Italiaanse steden was waar dit uitgeoefend werd. Het historisch centrum uit de Middeleeuwen, met veel smalle straatjes en schilderachtige pleintjes, wordt omgeven door een stadsmuur met poorten en torens uit de 13e tot 16e eeuw. 

Ancona

Ancona is een havenstad aan de Adriatische zee en de hoofdstad van de regio Marche. Het historisch centrum met veel bezienswaardigheden ligt aan de westkant, rond de haven, en is trapsgewijs gebouwd tegen de heuvel van Guasco. Op de top van de Monte Guasco staat de Cattedrale di San Ciriaco, deze kathedraal is hét symbool van Ancona. Vanaf dit punt is er een schitterend uitzicht over Ancona, de haven en de Adriatische zee.

Cingoli

Ligt op een hoogte van 650 meter en behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het wordt ook wel 'het balkon van de Marche' genoemd vanwege de hoge ligging met een prachtig uitzicht over deze regio. Het hart van de stad wordt gevormd door het Piazza Vittorio Emanuele II, een levendig en gezellig plein met veel restaurantjes, winkeltjes, het stadhuis en de kathedraal.

Grotten van Frasassi

Een indrukwekkend grottencomplex waarvan een gedeelte sinds de jaren '70 opengesteld is voor publiek. Er worden rondleidingen met gids gegeven waarbij u zich zult verbazen over de stalagmieten en stalactieten in allerlei vormen, maten en kleuren.

Recanati

Is een klein dorp op een heuvel waar de Italiaanse dichter en schrijver Giacomo Leopardi in 1798 is geboren. In het Palazzo Leopardi zijn aandenkens te zien van deze beroemde dichter. Op het Piazza Leopardi staan de kerk San Domenico, uit de 14e eeuw, en het Palazzo Comunale met de pinacotheek die een collectie bevat van enkele opmerkelijke werken van Lorenzo Lotto.

Macerata

Is een middeleeuwse stad omgeven door een stadsmuur uit de 14e eeuw. Het is een levendige studentenstad met veel restaurants, bars en terrasjes. Het Piazza della Liberta is het hart van de stad en hier staat een van de oudste universiteiten van Italië (1290). Macerata is ook bekend om het bijzondere open Sferisterio theater, gebouwd tussen 1819 en 1829. Het heeft een prachtige akoestiek en is beroemd door het operafestival dat elke zomer gehouden wordt. Een van de mooiste paleizen van de stad is Palazzo Ricci uit de 16e eeuw en herbergt een museum met een collectie van moderne Italiaanse kunst uit de Marche.

Tolentino

Een klein middeleeuws dorp en een bekend bedevaartsoord, vanwege de Basilica di San Nicola. Deze basiliek is gewijd aan Nicolaas, een augustijner monnik die zich in Tolentino vestigde en er tot aan zijn dood verbleef. Hij werd vereerd om zijn wonderen en na zijn dood, in 1446, heilig verklaard. In de kerk zijn indrukwekkende fresco's te zien uit de 14e eeuw met taferelen uit het leven van Nicolaas en van Christus.