Plaats en tips

In de directe omgeving, in het Monti Azzurri gebied, zijn 19 gemarkeerde wandelroutes variërend in lengte van ruim 1 uur tot 5 à 6 uur.

Er zijn 22 routes voor de mountainbike die aangegeven worden met borden.

Zowel voor wandelen als voor de mountainbike is er een kaart met de routes verkrijgbaar bij de agriturismo, eventueel onder begeleiding van een gids.

Sarnano

Dit goed bewaarde Middeleeuwse stadje behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Wandel door de oude, geplaveide straatjes langs prachtig gerestaureerde pleinen, kerken, indrukwekkende torens en woningen. Het is een levendig stadje met diverse musea, een theater, winkels, bars, restaurants en zomerfestivals.
Sarnano is ook een bekend kuuroord vanwege de natuurlijke bronnen die geneeskrachtig zouden werken en gunstig zijn voor een groot aantal klachten.

San Severino

Een klein en gezellig stadje met het middeleeuwse Piazza del Popolo, een groot plein dat omgeven is door arcaden met herenhuizen en winkels. In juli wordt hier een beroemd jazzfestival gehouden. Iedere zaterdag is er een markt op het plein. In het historische bovengedeelte van de stad zijn overblijfselen uit de middeleeuwen: de kathedraal, een stadstoren en twee poorten. Vanaf deze heuvel is er een geweldig uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.

Moresco

Is een klein dorp waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 11e eeuw toen het kasteel gebouwd werd. Dit kasteel, dat kenmerkend is voor dit dorpje, ligt boven op een heuvel in de groene vallei dell'Aso. Het kasteel heeft de vorm van een schip en er zijn twee torens behouden gebleven van de oorspronkelijke drie. Moresco behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië.

Tolentino

Een klein middeleeuws dorp en een bekend bedevaartsoord, vanwege de Basilica di San Nicola. Deze basiliek is gewijd aan Nicolaas, een augustijner monnik die zich in Tolentino vestigde en er tot aan zijn dood verbleef. Hij werd vereerd om zijn wonderen en na zijn dood, in 1446, heilig verklaard. In de kerk zijn indrukwekkende fresco's te zien uit de 14e eeuw met taferelen uit het leven van Nicolaas en van Christus.

Montefiore dellĺAso

Ligt in een prachtig en heuvelachtig landschap in de vallei van de rivier Aso en behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het uitzicht strekt zich tot het Sibillini gebergte en naar de zee. Dit Italiaanse dorpje is goed bewaard gebleven. Via de stadspoort Aspromonte bereikt u het historisch centrum waar het Piazza della Repubblica het hart vormt.

Offida

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië.Het historische centrum van Offida wordt omsloten door de kasteelmuren uit de 12e eeuw. Een stadswandeling voert u door de straten en via pleinen van de stad, een route langs historische, artistieke en architectonische monumenten die getuigen van een roemrijk verleden. Het meest bekende monument van Offida is de kerk Santa Maria della Rocca.