Plaats en tips

Garbagna is van middeleeuwse oorsprong en het dorp wordt gedomineerd door de toren van Kasteel Doria. Bezienswaardig zijn de Renaisssance kerk S. Giovanni Battista met een houten orgel uit de 16e eeuw, de kapel van San Rocco en de vele kunstwinkeltjes. In de zomer worden er een aantal festivals georganiseerd zoals het kersenfestival en het festival van de kastanjes. Er is een kleine manege en tennisbanen.

Op 9 kilometer ligt waterpark ‘Bolle Blue'
Adresgegevens: località Molino nuovo 3-5, 15060 Borghetto di Borbera (Al)
Tel: 0039 0143.69239 - Email: info@bolleblu.it

Volpedo

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Volpedo is beroemd omdat het de geboorteplaats is van de beroemde Italiaanse schilder Giuseppe Pellizza (1868 - 1907) en door de fruitteelt, voornamelijk perziken. Het belangrijkste monument is de parochiekerk, gebouwd in de 10e eeuw en herbouwd in de 15e eeuw. Piazza della Libertà is het centrale plein met het stadhuis uit de 19e eeuw. Op het Piazza Quarto Stato staat het Palazzo del Torraglio met het museum dat gewijd is aan het leven en het werk van de schilder Giuseppe Pellizza.

Castellania

Dit dorp ligt op 16 kilometer ten zuiden van Tortona en is de geboorteplaats van de grootste Italiaanse wielrenner aller tijden Fausto Coppi (1919 - 1960). Door zijn grote prestaties werd zijn bijnaam ‘Il Campionissimo', kampioen der kampioenen. Zijn geboortehuis is ingericht als museum, het "Museo dei Campionissimo". In de omgeving is een mooie fietsroute van ca. 80 kilometer uitgezet en met borden en foto's van Fausto Coppi gemarkeerd.

Tortona

De stad Tortona ligt op de rechter oever van de rivier de Scrivia. Al in de 7e eeuw v. Chr. werd deze plaats nabij de Apennijnen bewoond door de Liguriërs. Op het centrale plein van de stad, de Piazza del Duomo, staat de Kathedraal. Aan de rechterkant van de Kathedraal staat het Palazzo Vescovile uit de 16e eeuw. Chiesa di Santa Maria Canale is van grote historische en artistieke waarde. In het Palazzo Guidobono, een typisch voorbeeld van een gebouw uit de Renaissance, is het archeologisch museum gevestigd.

Libarna

Libarna is een van de belangrijkste archeologische plaatsen in Piemonte. Libarna werd gesticht in de 1e eeuw voor Christus op een strategische locatie met uitzicht op de vallei. Het was ooit een bloeiende Romeinse stad die gekenmerkt werd door de typische vormen van de Romeinse monumenten: het plein, tempels, theater, amfitheater, baden en typische huizen. De ruïnes van het theater, het amfitheater en een aantal huizen zijn te bezichtigen.

Serravalle Scrivia

Hier is de grootste outletstore van Europa gevestigd. In de 180 winkels en exclusieve boetiekjes zijn diverse gerenommeerde merken te koop. Geopend van maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Strada del Vino dei Colli Tortonesi

Deze wijnroute voert door het gebied ten zuidoosten van Tortona. Het is een gevarieerd landschap met glooiende heuvels, akkers met fruitteelt en wijn- en boomgaarden. Een bekende witte wijn die specifiek uit dit gebied komt is de Timorasso DOC. Rode wijnen worden o.a. gemaakt van de druifsoorten Nebbiolo, Dolcetto, Croatina en Barbera gemaakt. Vooral de Croatina is kenmerkend voor dit gebied, want deze druif wordt niet op veel andere plaatsen in Piemonte verbouwd.

Parco Naturale delle Capanne di Marcarolo

Dit natuurpark ligt aan weerskanten van de grens tussen Piemonte en Ligurië en op de geologische grens tussen de Alpen en de Apennijnen. Het gebied heeft prachtige rivieren, meren en weilanden. Het natuurpark werd opgericht om de flora en fauna te beschermen. Van veel belang is de aanwezigheid van veel soorten reptielen en amfibieën. Ook is het park een broedplaats en een belangrijke stopplaats voor verschillende soorten vogels. In het park zijn er negen aankomst- en vertrekplaatsen van gemarkeerde wandelroutes.

Genua

Is de hoofdstad van de regio Ligurië en de belangrijkste haven van Italië. Het is de geboorteplaats van Christoffel Columbus. In 2004 kreeg Genua de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Een bezienswaardige stad aan zee, die als een amfitheater tegen de berghellingen gebouwd is met prachtige ‘palazzi', kerken, schilderachtige wijken en nauwe steegjes, de zogenaamde 'carruggi'. Het symbool van de stad is 'La Lanterna', de vuurtoren uit 1543. Vanuit Genua kunnen er dagtochten per boot gemaakt worden naar o.a. Portofino, Cinque Terre en Portovenere.