Plaats en tips

In de ontbijtruimte staat fruit klaar en een grote koelkast waar u gebruik van mag maken.

Begeleiding van en naar het station van Piazza Armerina.

Op 700 meter is een restaurant of verder gelegen restaurants, waarbij Luciano u kunt brengen als u niet zelf met de auto wilt gaan.

Piazza Armerina

Op het hoogste punt van het centrum (721 m) staat de kathedraal die van veraf te zien is. Daaromheen ligt de oude stadskern met middeleeuwse straatjes en mooie renaissance- en barokgebouwen. Tegenover de kathedraal ligt Palazzo Trigona, een elegant 17e eeuws gebouw met prachtige gevel versiering, en op het plein staat een standbeeld van Baron Marco Trigona, de stichter van de kathedraal.

Villa Romana del Casale

De ruïnes van de wegens de vloermozaïeken wereldberoemde villa uit de late Oudheid geven een indrukwekkend beeld van deftig Romeins wonen. Bijna alle ruimtes van de Villa Romana del Casale hebben mozaïeken op de vloer. In totaal gaat het om circa 3.500 vierkante meter vloeroppervlak. De meeste mozaïeken zijn goed bewaard gebleven. Het bekendst zijn de jachtscènes en ook de zogenaamde bikinimeisjes: de oudste afbeelding ter wereld van vrouwen in een soort van bikini. Mede vanwege deze mozaïeken is de Villa Romana del Casale in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Aidone

Ligt op 840 meter hoogte en wordt ook wel het "balkon van Sicilië" genoemd. Het biedt een prachtig uitzicht op de bergen en vlaktes, helemaal tot aan de Ionische zee. Het kapucijnerklooster herbergt een archeologisch museum waar men de indrukwekkende vondsten van Morgantina kan bekijken.

Caltagirone

Het schilderachtige centrum van de Siciliaanse keramiek kunst ligt op een heuvel van ongeveer 600 meter hoog. Het interessantste deel is de bovenstad, die na de aardbeving van 1693 in barokke stijl is herbouwd. Er zijn vele trappen en steile straatjes en steegjes met talrijke keramiek winkels.
Museo Regionale della Ceramica, is een van de grootste musea in zijn soort van Italië en geeft een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van de keramiek.