Bed and Breakfast Palazzo Gilistro

Siracusa Ortigia | SiciliŽ

Hun Deluxe-kamer is écht a room with a view, maar ook wie in een van de standaardkamers logeert, komt in bed & breakfast Palazzo Gilistro qua uitzicht niets te kort: loop naar het terras op de derde verdieping en u kijkt uit over de daken van Ortigia, het historische centrum van Siracusa (of Syracuse, zoals de stad in het Nederlands wordt genoemd).

De eerste bewoners van Siracusa waren Korinthiërs, die de stad in 734 v.C. hebben gesticht. Siracusa ontwikkelde zich - ook al dankzij de strategische ligging aan zee - tot een belangrijke Griekse stad, en dat heeft z'n sporen nagelaten. Zoals het Griekse theater in het Parco Archeologico della Neapolis, het beroemde archeologische park aan de noordwestkant van de stad.

Maar ook op Ortigia zijn Griekse overblijfselen te vinden. ‘Op', inderdaad, want al is het nauwelijks één vierkante kilometer groot, Ortigia is een heus eiland, dat slechts door drie bruggen verbonden is met de andere delen van Siracusa. Vlak bij de dagelijkse markt zijn restanten te zien van de Tempel van Apollo uit de zesde eeuw v.C., waarschijnlijk de oudste Dorische tempel van het Westen. En zelfs de katholieke kathedraal kent een Griekse geschiedenis: de Duomo was 2500 jaar geleden nog een Tempel van Athene - de oude zuilen binnenin leveren het bewijs.

Al die oudheid ligt op loopafstand van Palazzo Gilistro. De bed & breakfast in de Via Amalfitania is dan ook het perfecte startpunt - na het ontbijt in het eigen café al "Sud"  om de hoek - voor een wandeling langs de vele bezienswaardigheden van Ortigia.