Plaats en tips

Siracusa

Ortigia is het oude stadsdeel van Siracuse waar de geschiedenis ver terug in de tijd gaat. Dit deel van Siracuse is rijk aan resten van de eerste Griekse bouwwerken en dit wordt bekroond door een plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dom van Siracusa

Is gelegen aan Piazza Duomo, in het historisch centrum op het hoogste punt van het eiland. In de Romeinse tijd werd deze tempel gewijd aan godin Minerva, de Romeinse tegenhanger van Athena. De Dom werd zwaar beschadigd door een aardbeving in 1693 en is daarna opgebouwd in barokstijl met zeer sierlijke façades en beelden.

Piazza Duomo

Piazza Duomo wordt het mooiste plein van Sicilië genoemd. Er staan barok paleizen, het stadhuis en de kerk Santa Lucia alla Badia. En u kunt plaats nemen op de vele terrasjes die er te vinden zijn op dit prachtige plein.

Parco Archeologico della Neapoli

Een archeologisch park met overblijfselen uit de Oudheid:

- het Griekse theater uit de 5e eeuw v Chr. dat bijna helemaal in de rotsen is uitgehouwen
- het beroemde ‘Oor van Dionysios'
- ‘Altaar van Hieron', het grootste offeraltaar uit de Oudheid
- Romeinse amfitheater uit de 1e eeuw n. Chr.

Archeologisch Museum Paolo Orsi

Ligt bij het archeologisch park en is een belangrijk museum met voorwerpen van prehistorie tot laatantieke tijd.

Piazza Archimede

In het midden van dit gezellige plein met terrasjes staat de Fontein Arethusa, een schitterende Jugendstilfontein die de jachtgodin Artemis en de nimf Arethusa uitbeeldt. Verder staan er een aantal paleizen uit de 14e en 15e eeuw omgeven door palmbomen.