Plaats en tips

Cefalù

Een schilderachtig stadje en een bekende badplaats aan de kust van de Tyrrheense Zee.
Het behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië.
De Arabieren en later de Normandiërs bepaalden het beeld van de ommuurde stad, die veel toeristen aantrekt vanwege de kathedraal, de smalle pittoreske straatjes, de oude vissershaven en het lange zandstrand. De kathedraal van Cefalù is één van de belangrijkste bouwwerken van de Normandische architectuur op Sicilië.

Natuurpark Madonie

Een berglandschap achter de kust van de Tyrrheense Zee met ongerepte natuur en een authentiek Sicilië ver van het massatoerisme. Het hoogste punt in dit gebied is bijna 2000 meter dat 's zomers een prachtig wandelgebied is en 's winters een sneeuwzeker skigebied. Een groot deel is natuurreservaat met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.
De dorpen in de bergen hebben pittoreske huizen en smalle straatjes en geven het beeld van het leven van de bewoners die hier eeuwenlang leefden van fruit- en schapenteelt.

Castelbuono

Een sfeervol middeleeuws dorp met kleine straatjes en pleintjes. Het staat bekend om het Arabisch-Normandisch kasteel dat in 1316 gebouwd werd in opdracht van de nobele familie Ventimiglia en herbergt een museum. Piazza Margherita is een plein in het hart van de stad met de kerk ‘Matrice Vecchia', uit 1362, waarin nog waardevolle fresco's te bewonderen zijn.

Castel di Tusa

Is een mooi badplaatsje met karakteristieke straatjes. Het belangrijkste monument is het kasteel uit de 14e eeuw. Bezienswaardig is het Openluchtmuseum Fiumara d'Arte. Herkenningspunt zijn de reusachtige sculpturen in het landschap, die hedendaagse kunstenaars op verzoek van de Siciliaan Antonio Presti gemaakt hebben. Centraal staat een door kunstenaars ontworpen hotel.

Santo Stefano di Camastra

Is een plaatsje aan de Tyrrheense zee dat bekend staat om haar handbeschilderde keramiek. Het is één van de belangrijkste keramiekcentra van Sicilië. In de straten zijn talloze kleine winkels van pottenbakkers waar vazen, potten, borden, sieraden en tegels te koop zijn.

Caccamo

Is bekend vanwege het imposante Normandische kasteel uit de 11e eeuw. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Italië. Het indrukwekkende kasteel staat op een hoge rots en biedt een mooi uitzicht over de vallei en de omliggende glooiende heuvels. Caccamo heeft mooie pleinen en opvallend veel kerken. Het mooiste plein is Piazza Duomo met de kerk Chiesa Madre.

Solunto

Was één van de eerste kolonies van Feniciërs op Sicilië. Samen met Palermo en Mozia zijn dit de drie belangrijkste Fenicische nederzettingen op Sicilië. De stad werd rond 700 v. Chr. gesticht en later uitgebreid door de Grieken. In 254 v. Chr. werd het veroverd door de Romeinen. De ruïnes van Solunto liggen op de hellingen van de Monte Catalfano met een prachtig uitzicht over de zee.

Petralia Soprana

Is het hoogst gelegen dorp in het Natuurpark Madonie. Het ligt op een hoogte van 1147 meter en biedt een weids uitzicht over het omliggende landschap, de Etna en steden als Enna en Palermo. Het middeleeuwse centrum wordt gekenmerkt door de smalle, geplaveide straten, pittoreske hofjes en charmante pleintjes. De stenen huizen, kerken en adellijke paleizen zijn allemaal gebouwd met het plaatselijke natuursteen.