Plaats en tips

San Vito Lo Capo

Is een charmant vissersdorp die druk bezocht wordt vanwege het mooie brede witte zandstrand en het kristalheldere water van de zee. San Vito Lo Capo is een dorp met voornamelijk witte huizen die gebouwd is onder een hoge puntige kalkstenen rots, die uit de verte zichtbaar is. Ieder jaar in september wordt in San Vito Lo Capo het beroemde festival "Cous Cous Fest" gehouden, een internationaal evenement op het gebied van cultuur en gastronomie. De volgende editie is van 23 tot 27 september 2015.

Natuurreservaat Zingaro

Dit reservaat ligt langs de kust tussen Castellammare del Golfo en San Vito Lo Capo. Het reservaat grenst aan de zee met prachtige kliffen en steile wanden die tot een hoogte van 1000 meter rijzen. Het natuurreservaat is ongeveer 1700 hectare groot. Door het vochtige klimaat komen er zo'n 650 verschillende soorten flora voor waaronder ook zeldzame soorten. Het natuurreservaat is een paradijs voor vogels zoals adelaars, slechtvalken, patrijzen en verschillende uilen. Egels, vossen, hagedissen en wezels kunnen de goed gemarkeerde wandelpaden in dit natuurreservaat kruisen.

Erice

Ligt op een hoogte van 750 meter op de top van de Monte San Giuliano. Er is een fantastisch uitzicht over Trapani, de zoutpannen en de Tyrrheense zee met de Egadische eilanden.
Erice heeft een driehoekige plattegrond en is voornamelijk een middeleeuwse stad, terwijl de geschiedenis van Erice terug gaat tot de 5e eeuw. v. Chr. Aan de noordkant van Erice ligt de 700 m lange cyclopische muur die door de Feniciërs werd gebouwd. Erice, met smalle straatjes en pleintjes met middeleeuwse sfeer, is een bijzondere stad met talrijke monumenten om te bezichtigen.

Trapani

Ligt op een schiereiland dat uitsteekt in de Middellandse zee ter hoogte van de Egadische Eilanden. Vanuit de drukke haven gaan er veerboten naar de Egadische Eilanden, Pantelleria, Sardinië en naar Tunesië. In de haven zijn ook veel vissersboten, vooral de tonijnvisserij is van belang voor Trapani. Behalve vis zijn ook zout, marmer en wijn belangrijke exportproducten. Trapani is een historische stad en wordt gekenmerkt door monumenten, kerken en paleizen uit verschillende tijdperken. Het levendige hart van Trapani is de haven, gelegen in het historisch centrum.

Scopello

Is een klein schilderachtig vissersdorpje met een paar restaurants, bars en keramiek winkeltjes. De naam is afgeleid van het Griekse ‘skopelos' dat rots betekent. In de kristalheldere zee bij Scopello ligt de "Faraglioni", oftewel bijzondere rotsen.

Castellammare del Golfo

Is een gezellig havenstadje dat schilderachtig gelegen is aan de Golf van Castellamare. Het dorp heeft een middeleeuws centrum met pittoreske straten en de Chiesa Madre, herbouwd in de 17e eeuw. In de middeleeuwse periode was Castellamare del Golfo een belangrijke handelsplaats en een centrum voor de tonijnvisserij. Castellamare del Golfo wordt gedomineerd door het Arabische-Normandische kasteel naast de haven.