Plaats en tips

Orvieto

De eeuwenoude stad is schitterend gelegen op een plateau van vulkanische tufsteen en wordt omringd door een landschap vol wijngaarden. De stad werd in de tijd van de Etrusken al bewoond (800 - 100 v. Chr.). Het middelpunt van Orvieto is het Piazza del Duomo met de Kathedraal, het belangrijkste monument van Orvieto. Orvieto is ook bekend door de droge, frisse wijn uit deze streek: de Orvieto DOC en de Orvieto Classico DOC.

Bolsena

Bolsena is een stadje met een kleine jachthaven aan de oevers van het meer van Bolsena. Dit is het grootste kratermeer van Europa. Bolsena is een middeleeuws dorp met pittoreske pleinen en steegjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Het sfeervolle centrum van Bolsena heeft smalle straatjes, leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Op een heuvel staat het kasteel Rocca Monaldeschi met een prachtig uitzicht over de stad en het meer.

Montefiascone

Montefiascone is een hoog gelegen stad ten oosten van het meer van Bolsena. Vanaf de Rocca dei Papi (12e eeuw) is het uitzicht het mooist op het meer van Bolsena en het uitzicht kan zelfs reiken tot aan de kust. Uit de verte is Montefiascone al herkenbaar door de grote koepel van de Kathedraal Santa Margherita (15e eeuw). Deze kerk heeft de 3e grootste koepel van Italië, na de Sint Pieter Basiliek in Rome en de Duomo in Florence.

Todi

Is een sfeervol stadje dat op een heuvel ligt hoog boven de rivier Tiber en één van de aangenaamste steden van Umbrië. Het wordt omgeven door drie stadsmuren: een middeleeuwse, een Romeinse en een Etruskische stadsmuur. Binnen de stadsmuren ligt het historische centrum uit de Middeleeuwen. Het centrale plein is Piazza del Popolo dat als één van de mooiste pleinen van Italië beschouwd wordt. 

Pitigliano

Ligt fotogeniek boven drie diep uitgesleten kloven, midden in een indrukwekkend landschap. De lichtbruine huizen lijken uit de rotsen te groeien. Maak een wandeling door het oude stadsdeel met kronkelende straatjes, kleine overdekte doorgangen, een 16e eeuws aquaduct en het paleis van de adellijke familie Orsini. Kortom: een stadje dat u niet mag overslaan.

Spoleto

Een gezellig stadje en één van de mooiste in Umbrië met veel historische gebouwen. Een bijzonder bouwwerk is de "Ponte delle Torri", de brug met de torens. Deze brug verbindt de stad met het imposante kasteel "Rocca Albornoziana", dat de stad domineert. Spoleto staat ook bekend om het "Festival dei Due Mondi" dat plaats vindt van eind juni tot half juli. Het festival is een culturele uitwisseling tussen Europa en Amerika met veel activiteiten rond literatuur, opera, toneel en dans.