Plaats en tips

Valpelline

Dit is een rustig dorp en ligt op een hoogte van 954 meter. Op de laatste zondag in juli wordt hier het feest "Sueppa à la Vepelenentse" gehouden, een gastronomische specialiteit op basis van oud brood, bouillon en Fontina kaas. Om de geschiedenis en de productiewijze van deze DOP kaas beter te leren kennen is het mogelijk een bezoekje te brengen aan het bezoekerscentrum en aan de rijpingsruimte van de oude kopermijnen.

Aosta

De stad in het Val d'Aosta is de hoofdstad van de regio Aosta. De stad bevindt zich tussen de hoogste bergen van Europa: de Mont Blanc (4810 m), de Monte Cervino (4478 m), de Monte Rosa (4634 m) en de Gran Paradiso (4061 m). Aan de typische rechthoekige plattegrond van de stad is te zien dat Aosta een Romeinse vestingplaats was. Er zijn nog Romeinse restanten te vinden van een forum, een amfitheater, de brug en delen van de stadsmuren en poorten. Het levendige centrum heeft mooie pleinen, een opvallende architectuur, typisch Italiaanse straatjes met restaurants en cafés en volop mogelijkheden om te winkelen.

Étroubles

Dit middeleeuwse dorp ligt aan de weg naar de Grote Sint-Bernardpas op een hoogte van 1270 meter. Het dorp is een openluchtmuseum. Wandel door de straatjes met beeldhouwwerken, fresco's en schilderijen van wereldberoemde kunstenaars. Een belangrijke gebeurtenis in de zomer is de "Veillà", dit is een voorstelling van oude tradities en beroepen met een proeverij van typische gerechten.

Saint-Rhémy-en-Bosses

De stad ligt aan de voet van de Grote Sint-Bernard op een hoogte van 1521 meter en bekend om het geneeskrachtige ijzerhoudend water vanuit de bron Fonte di Citrin die uitkomt in een fontein op de binnenplaats van het stadhuis. De stad staat ook bekend om de heerlijke rauwe DOP-ham, de "Vallée d'Aoste Jambon de Bosses", een echte zeldzame gastronomische specialiteit die elk jaar op de tweede zondag in juli wordt gevierd met een groot feest. De laatste zondag in juli is er carnaval met een kleurrijke optocht door de stad.

Kastelen in de Aosta vallei

Er zijn talrijke kastelen en burchten die verspreid in de Aosta vallei liggen zoals:
Col du Bard, Castello di Saint-Pierre, Castello Sarriod de La Tour, Castello di Fénis en Castello d'Issogne.

Nationaal Park Gran Paradiso

Ten zuiden van Aosta ligt dit nationale park, opgericht in 1922, en is het oudste natuurpark van Italië. Het Nationaal Park beschermt de flora en fauna. Het bevat de grootste populatie steenbokken en gemzen van Europa. Een bezoek aan het Nationaal Park Gran Paradiso is gratis en zeker de moeite waard. Het is een uniek gebied om te kunnen genieten van de flora en fauna. Er zijn tientallen bewegwijzerde paden om mooie wandelingen te maken voor zowel de recreatieve wandelaar als de ervaren wandelaar. Ook zijn er begeleide excursies met een gids mogelijk die u wijzen op de bijzonderheden van elke vallei.