Plaats en tips

Het restaurant van de Masseria Chicco Rizzo serveert typische Pugliese gerechten en specialiteiten uit de omgeving, bereid met de verse producten van de agriturismo geheel in navolging van de slow food traditie.

De prijs voor een diner is € 30,- per persoon exclusief drank.  Dit is een menu met 3 gangen, een antipasto, een primo, een hoofdgerecht met groenten en een toetje.

Het is ook mogelijk om a la carte te eten.

een kindermenu bestaat uit een "primo", een pasta, dan een hoofdgerecht met groente en een toetje.  Kindermenu is € 18,- per persoon exclusief drank.

de Salento

De Salento is een streek in de regio Apulië; het Salentijnse schiereiland vormt de hak van de Italiaanse laars. De streek "Salento" wordt ook wel de Malediven van Europa genoemd door de prachtige helderblauwe zee en parelwitte stranden. Maar het is ook een plek met veel geschiedenis waar nog veel van terug te vinden is in de karakteristieke dorpen. Het bestaat onder andere uit een groot natuurgebied waar wereldberoemde wijnen vandaan komen zoals de Primitivo en de Salice Salentino. Het gebied heeft vele veroveringen gekend en de invloed van de verschillende volkeren is nog steeds terug te zien. In het midden van de Salento liggen negen dorpen waar zelfs nog Grieks gesproken wordt, de twee grootste daarvan zijn Martano en Calimera. Ook overblijfselen uit het Byzantijnse rijk zijn nog veel aanwezig. Dicht bij de kust richting Gallipoli zijn verschillende karakteristieke dorpjes met kleurrijke mozaïeken uit deze tijd te vinden.

Lecce

Lecce ligt in het zuiden van Apulië tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De stad is gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken. De stad wordt ook wel "Florence van de Barok" genoemd of het "Athene van Apulië". Dit komt door de onwaarschijnlijke rijkdom aan monumenten in Barokstijl. Hierbij is het lokale steen, ‘pietra leccese', een roomwitte kalksteen gebruikt. Het is een soort marmer met harde structuur dat goed te bewerken is. De paleizen, kerken en huizen zijn voorzien van weelderig versierde gevels die gemaakt zijn van deze typerende steensoort en geven een charmante en bijzondere uitstraling aan Lecce.

Galatina

Dit prachtige stadje is één van de vele verborgen pareltjes in Apulië. Het barokke centrum is door de eeuwen heen vrijwel intact gebleven. Hier kunt u ronddwalen door het centrum met charmante architectuur, rustige straatjes, vriendelijke bewoners, mooie boetiekjes en gezellige restaurants en bars. In de 17e eeuw werden er talrijke kerken en adellijke paleizen gebouwd in Galatina. Sommige elementen van de barokke stijl uit Lecce zijn duidelijk terug te zien, maar vooral imposante deuren en rijkelijk versierde balkons vind men terug in veel gebouwen. Chiesa di San Pietro e San Paolo uit 1633 is een indrukwekkend voorbeeld van elegante, zandkleurige barokke architectuur dat populair werd in de Salento.

Gallipoli

Is een historische stad dat op een klein schiereiland ligt in de Ionische zee. De oude stadskern met een leuk haventje wordt verbonden door een brug naar de gezellige moderne stad. De stad is van Griekse oorsprong en de naam is afgeleid van het Griekse Kalè Polis, dat ‘mooie stad' betekent. Het hart van het historisch centrum is de Kathedraal Sant'Agata uit de 17e eeuw. 

Nardò

Dit is na Lecce de grootste plaats in de provincie Lecce. Vanwege de aardbeving in 1743 is deze stad herbouwd en zijn veel bouwwerken in de barokstijl. In het elegante centrum is Piazza Salandra het hart van de stad. Hier staat de bijzondere zuil ‘Giulia dell'Immacolata, een decoratieve obelisk uit 1769 en een mooi voorbeeld van de barokke straatversiering.

Otranto

Dit havenstadje aan de Adriatische zee ligt het meest oostelijk van heel Italië. Het historische centrum van Otranto, Citta Vecchia, wordt omsloten door de stadsmuren die nog vrijwel intact zijn en het kasteel. De stad behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het juweeltje van de stad is de romaans-gotische Kathedraal.

Santa Cesarea Terme

Deze stad is een bekend kuuroord vanwege de zwavelhoudende bronnen die geschikt zijn voor behandelingen aan huidziekten en aandoeningen van de luchtwegen. Palazzo Sticchi is een indrukwekkende villa in Moorse stijl en een van de belangrijkste monumenten van de stad. Tussen Santa Cesarea Terme en Castro Marina bevindt zich de bekende grot van Zinzulusa.

Porto Badisco

Dit kleine vissersdorp ligt aan één van de mooiste gedeeltes van de kust aan de Adriatische Zee. Een prachtige combinatie van de donkerblauwe kleur van de zee met het licht van de ruige kustlijn met zijn baaien en witte rotsen. In Porto Badisco ligt de beroemde ‘Grotta dei Cervi' oftewel ‘grot van de herten'. Deze grot werd in 1970 ontdekt en is zo genoemd vanwege de inscripties en schilderingen met talrijke voorstellingen van herten die dateren van ongeveer vier millennia geleden. De grot is niet toegankelijk voor het publiek.

Santa Maria di Leuca

Dit is het meest zuidelijkste puntje van Apulië waar de Adriatische zee en de Ionische zee samenkomen. Santa Maria verwijst specifiek naar het religieuze heiligdom gebouwd op een heuvel hoog boven de haven en ooit de voormalige locatie van een Romeinse tempel gewijd aan Minerva. Het heiligdom, ook bekend als de basiliek Santa Maria De Finibus Terrae werd ingewijd door paus Julius I op 1 augustus 343. Het is al lang een bedevaartsoord en is bijzonder druk rond het midden van augustus van elk jaar.

Ugento

Is sinds 2008 een erkende kunststad in de regio Apulië. De eerste sporen van de stad dateren uit ongeveer 1000 jaar v. Chr., toen de stad Ozan heette. De inwoners vereerden Zeus, gezien de vele overblijfselen van tempels en standbeelden gewijd aan deze griekse god. Bijzonder is het bronzen beeld van Zeus, gevonden in 1961 in Ugento, en een van de belangrijkste artistieke meesterwerken van de kunst van Magna Graecia. Bezienswaardige musea zijn: Museo Civico di Archeologia, Museo Diocesiano en Collezione Privata Colosso.