Vakantie in Italië | Basilicata

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Basilicata


Hotel en agriturismo

Basilicata


De regio Basilicata ligt in het zuiden van Italië en heeft Potenza als hoofdstad. Het grenst in het westen en noorden aan Campanië, in het oosten aan Apulië en in het zuiden aan Calabrië. Qua grootte staat Basilicata op een veertiende plaats van alle regio's in Italië en is het op Aosta na de dunst bevolkte regio.

Het landschap in Basilicata is voornamelijk bergachtig. Monte Pollino is met een hoogte van 21978m het hoogste punt van de zuidelijke Apennijnen. Rondom deze bergtop ligt het Pollino Nationaal Park: één van de grootste natuurparken van Italië met een overvloed aan in het wild levende dieren in een ruig en onherbergzaam landschap. In het noorden zijn groene bossen en in het zuiden is het een soort maanlandschap van kleigronden. Basilicata heeft in het zuidwesten een klein stukje kust aan de Tyrreense Zee: de Golfo di Policastro, één van de meest onbedorven kusten van heel Italië. Het zuidoosten grenst aan de Ionische zee met zandstranden.

Basilicata behoorde eens tot Magna Graecia, de antieke benaming voor Zuid-Italië door de Romeinen gegeven. Tussen 800 en 600 v.Chr. werden deze gebieden door de Grieken gekoloniseerd. Dit is nog te merken aan de Griekse ruïnes verspreid over de regio. De tempels bij Metaponto, dichtbij de Ionische zee, zijn een goed voorbeeld: hier zijn overblijfselen van een theater en een Griekse tempel uit de 7e eeuw v. Chr. te bewonderen. Andere interessante en karakteristieke plaatsen om te bezichtigen zijn Melfi, Pisticci, Ferrandina en Maratea.

Basilicata is nog niet echt ontdekt door toeristen en geschikt voor degene die op zoek is naar een ongerept stukje Italië en houdt van avontuur, natuur en cultuur.
Hoogtepunt van Basilicata is zonder twijfel de bijzondere stad Matera, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de ‘Sassi'. Dit zijn grotwoningen die uitgehold zijn in het tufsteen van het Murgia-plateau. Sinds de prehistorie tot aan 1952 werden deze ‘Sassi' bewoond. Tegenwoordig zijn de ‘Sassi' omgebouwd, met behoud van de oorspronkelijke structuur, en huisvesten nu ambachtelijke winkels, kunstateliers, restaurants én bijzondere hotels.

 

 

Terug naar alle hotels en agriturismo