Plaats en tips

De naam Impostino is afgeleid van ‘Imposto" oftewel ‘gedwongen' , een plek waar kooplieden en avonturiers stopten voor een maaltijd. Het ligt langs de "Strada Leopoldina" vanaf Paganico tot aan Bagni di Petriolo. Een historische route bekend sinds de oudheid en beroemd gemaakt door de tussenstops van historische figuren, zoals paus Pius II Piccolomini (1460).

Casal di Pari

Dit kleine historische dorp ligt op een hoogte van 470 meter en is beroemd door de belangrijke archeologische vondsten die dateren uit de Etruskische en Romeinse tijd. De oorsprong van het dorp gaat terug tot de 11e/12e eeuw toen de kleine nederzetting in handen was van de adellijke familie "Ardengheschi" totdat het later veroverd werd door Siena. Het huidige dorp is van Middeleeuwse afkomst met smalle straatjes in een cirkelvormig patroon en een klein plein met bogen.

Montalcino

Is een middeleeuws Toscaans wijnstadje, fraai op de heuvels gelegen. Het staat vooral bekend om zijn 'bruintje' de Brunello di Montalcino, één van de duurste en meest gewaardeeerde Italiaanse rode wijnen gemaakt van druiven die het hele jaar zonnen op de Toscaanse heuvels. Op het Piazza del Popolo staat het stadhuis en de bodega Caffé Fiaschetteria, met een prachtig historisch interieur uit de 19e eeuw. Vanaf het plein San Francesco heeft u het mooiste uitzicht op het oude centrum.

Arcidosso

Arcidosso is een dorp op een hoogte van 640 aan de westelijke kant van de Monte Amiata. Het dorp heeft steile en kronkelige steegjes, restaurantjes en de benodigde winkels. De moeite waard is een wandeling naar het boven gelegen ‘Rocca Aldobrandesca'. Dit indrukwekkende kasteel met een prachtige toren is waarschijnlijk gebouwd voor de Middeleeuwen. Boven de toegangspoort prijkt het wapenschild van de Medici.

Grosseto

Is het centrum van de streek ‘Maremma' en ligt op 13 kilometer van zee. Grosseto is een relatief recente stad die gesticht werd tijdens de middeleeuwse periode. Het historisch centrum wordt omgeven door de stadsmuren uit de 16e eeuw, gebouwd door de familie Dei Medici. Het hart van de stad is Piazza Dante Alighieri waar het provinciehuis en de Duomo staan. Museo Archeologico e d'Arte della Maremma is een archeologisch museum over de geschiedenis van Grosseto, Roselle en de Maremma.

Siena

Een schitterend bewaard gebleven middeleeuwse stad, die tot in de 14e eeuw net zo machtig was als Florence. Siena heeft veel bezienswaardigheden en wordt daarom ook wel een openluchtmuseum genoemd. Piazza del Campo: op de plaats waar de drie heuvels waarop de stad gebouwd is samenkomen, ligt het bijna beroemdste plein van heel Italië. Hier vindt tweemaal per jaar de beroemde paardenraces van de Palio plaats. Palazzo Pubblico, het stadhuis gebouwd in 1297, is een van de meest elegante gotische paleizen in Toscane. Torre del Mangia is de bijbehorende  klokkentoren en het symbool van de stad.

Massa Maritima

Eén van de meest historische steden in Toscane. Dit oude mijnstadje ligt op een heuvel aan de rand van de Colline Metallifere, de 'metaalheuvels'. De Etrusken en Romeinen waren hier om metaalhoudende grondstoffen te verkrijgen. Na de 14e eeuw is de stad eeuwenlang onbewoond gebleven vanwege het uitbreken van malaria. Daardoor werd het middeleeuwse karakter goed behouden. Op het Piazza Garibaldi staat de Duomo, het Palazzo Comunale en het Palazzo Pretorio met een archeologisch museum.

Maremma

In 1975 werd het Parco Naturale della Maremma gesticht om de flora en fauna te beschermen en om bouwwerkzaamheden aan één van de meest ongerepte stukken kust van Italië te verhinderen. De ingang van dit park is bij Alberese of Talamone. Er zijn verschillende wandelingen waarbij u zeldzame plantensoorten tegenkomt, eenzame strandjes en schitterende vergezichten. Allerlei vogels en zoogdieren komen voor in dit beschermde natuurgebied waaronder egels, wilde zwijnen, herten, vossen en wezels.

Castiglione della Pescaia

Is een van de aangenaamste badplaatsen aan de Toscaanse kust met brede stranden en een mooi middeleeuws centrum. Binnen de stadsmuren zijn smalle steile steegjes en overdekte doorgangen. Op het hoogste punt staat het kasteel uit de 14e eeuw met uitzicht over de haven en zee. In Castiglione della Pescaia zijn veel restaurants en bars te vinden.

Vetulonia

 Is een klein rustig dorp dat op een heuvel ligt ten noordwesten van Grosseto. Vetulonia is van Etruskische oorsprong. De stad heette toen Vatluna en was één van de grootste en belangrijkste Etruskische steden. De enige overblijfselen uit die tijd zijn de Mura dell'Arce, resten van cyclopische muren van de oorspronkelijke omwalling uit de 6e en 5e eeuw v. Chr. In Vetulonia is een klein Archeologisch Museum met vondsten van opgravingen uit de Etruskische en Romeinse tijd.

Saturnia

Eén van de oudste steden van Italië. Bekend vanwege de geneeskrachtige zwavelbronnen. Met een temperatuur van 37,5 graden borrelt het water van Saturnia uit de grond omhoog. De Etrusken en Romeinen baadden hier al. Er zijn overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse tijd te bezichtigen.