Vakantie in Italië | Trentino

Minerva Italië Reizen

vakantie in Italië / Trentino


Hotel en agriturismo

Trentino


De regio Trentino - Zuid-Tirol ligt in het noorden van Italië en heeft Trento als hoofdstad. Trentino grenst in het oosten en zuiden aan Veneto, in het westen aan Lombardije en in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk. De regio bestaat uit twee provincies: Trento en het Duitstalige Zuid-Tirol.

Symbool van Trentino zijn de indrukwekkende Dolomieten. Typerend voor de Dolomieten zijn de gletsjers, steile rotswanden en pieken. Het bekendste massief is de Brenta groep. De Marmolada is met 3343 meter de hoogste top van de Dolomieten. Sinds 2009 staan de Dolomieten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Trentino is een gevarieerde regio met prachtige bergen, dalen, glooiende heuvels, wijngaarden, bossen, meren, rivieren, pittoreske dorpen en steden.

Het noordelijke deel van het Gardameer ligt in Trentino. Het grootste meer van Italië heeft een zacht klimaat en is een favoriete vakantiebestemming.
Het meer van Molveno wordt ook wel ‘de parel van de Dolomieten' genoemd vanwege de ligging aan de voet van de Brenta berggroep. Het meer van Caldonazzo is het grootste meer binnen Trentino met diverse stranden en zwemgelegenheden. Samen met het naast gelegen meer van Levico behoren ze tot de warmste meren van Europa.

De provincie Zuid-Tirol behoorde tot 1918 bij de Oostenrijkse provincie Tirol. Niet alleen de taal maar ook op culinair gebied zijn nog altijd Italiaanse en Oostenrijkse invloeden te vinden. Pasta, Grana kaas, salami maar ook zuurkool, worst en knödels. De regio telt twee overkoepelende DOC wijnen: de Trentino DOC en de Alto Adige DOC. Trentino is in Italië de nummer 1 op het gebied van de Chardonnay productie. Een aanrader is één van de zeven wijnroutes te rijden om kennis te maken met de smaken en wijnen van Trentino.

Naast het betoverende landschap is Trentino ook rijk aan kastelen, kerken, paleizen, musea, steden en dorpen met schilderachtige straten en pleinen. Trento is een levendige plaats met als bezienswaardigheid het Castello del Buonconsiglio, het grootste en belangrijkste monument van Trentino. Merano is vooral bekend vanwege het zeer zachte klimaat met 300 zonnedagen in het jaar en de geneeskrachtige werking van het plaatselijke water. Bolzano is de hoofdstad van Zuid-Tirol met de bijnaam ‘toegangspoort tot de Dolomieten'. Bezienswaardig zijn o.a. de Dom en het Archeologisch museum. Andere interessante plaatsen zijn o.a.: Vipiteno, Bressanone, Cavalese, Canazei, Cortina d'Ampezzo, Levico Terme, Rovereto en Riva del Garda.

 

Terug naar alle hotels en agriturismo