Plaats en tips

Trani

De twaalfde eeuwse kathedraal van Trani ligt aan zee behoort tot de mooiste van Zuid-Italië. Onder de kerk ligt de crypte van San Niccola Pellegrino die ondersteund wordt door 28 marmeren pilaren. Een ander belangrijk bouwwerk in de stad is het dertiende-eeuwse Castello Svevo, dat eveneens aan zee staat en deels over het water is gebouwd. Het Joodse kwartier met de drie synagogen, de paleizen aan de haven en de haven zelf met talloze vissersboten, maken Trani een bezoek waard. Trani bestaat uit roze getinte huizen, gebouwd met het steen waarop de stad staat. De meeste restaurantjes, straat stalletjes en koffiebars  zijn aan de haven te vinden.  Vanuit de haven heb je het mooiste zicht op de schitterende Cattedrale; vooral de hoogte is indrukwekkend.  

Matera

Matera is één van de oudste steden in de wereld en ligt het oosten van de regio Basilicata. Rondom Matera ligt het Regionaal Park Chiese Rupestri en Murgia Materana. Dit park heeft zachte kalksteenrotsen en kloven, grotten en groeven die sinds de prehistorie door de mens bewoond zijn geweest. ‘Gravina di Matera' is een twintig kilometer lange en diepe kloof, waar de gelijknamige River ‘Gravina' doorheen stroomt. Matera bevindt zich aan de noordoostelijke kant van deze kloof. Tegenover Matera ligt een kalkstenen landschap waar zich zo'n 150 verscholen rotskerken bevinden, die het park een spectaculair karakter geven.

Matera - de grotwoningen

De grotwoningen van Matera, de zogenaamde Sassi, zijn één van de best bewaarde en opmerkelijkste voorbeelden van grotwoningen in het Middellandse Zeegebied. De grotten zijn uitgehold in het tufsteen van het Murgia-plateau en werden sinds de prehistorie gebruikt. In 1952 werden de bewoners uit de Sassi geëvacueerd door de overheid van Italië, vanwege de extreem slechte hygiënische omstandigheden. Tegenwoordig zijn de Sassi één van de belangrijkste toeristische attracties van Zuid-Italië. De grotwoningen zijn omgebouwd, met behoud van de oorspronkelijke structuur, en huisvesten nu ambachtelijke winkels, kunstateliers, restaurants én bijzondere hotels.

Andria

Andria is samen met Barletta en Trani de hoofdstad van de nieuwe provincie Barletta-Andria-Trani in de streek Puglia. Het staat het meest bekend om het kasteel Castel del Monte wat in opdracht van keizer Frederick II in de 13de eeuw net buiten Andria is gebouwd. Alles aan het kasteel is achthoekig. Rond de achthoekige binnenplaats liggen acht zalen waarvan de muren en plafonds met marmer bekleed zijn. Aan de buitenzijde staat aan elke hoek een uitstekende, achthoekige, gevechtstoren. Het is een uniek kasteel omdat het elementen uit verschillende culturen bevat en er een aura van mysterie omheen hangt. Een leuk feitje is dat het kasteel is afgebeeld op de Italiaanse 1 eurocent munt.

Alberobello

Is vooral bekend door de vele ‘trulli' die hier te vinden zijn. Er zijn twee wijken die vrijwel helemaal uit ‘trulli' bestaan: Rione Monti en Aia Piccola. Hier zijn ruim 1400 ‘trulli', die sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De stad wordt door veel toeristen bezocht en de meeste ‘trulli' zijn ingericht als souvenirwinkeltjes waar o.a. mini ‘trulli' te koop zijn en de twee belangrijkste producten uit Apulië: wijn en olijfolie. 

Vallei van de Trulli

De "Vallei van de Trulli", of in het Italiaans "Valle d'Itria", ligt centraal in de regio Apulië en is ingeklemd tussen de provincies Bari, Taranto en Brindisi. Het belangrijkste kenmerk van de vallei zijn de ‘trulli', wit gekalkte stenen huisjes met een kegelvormig dak van los gestapelde stenen. De ‘trulli' zijn eeuwenoud en over het precieze ontstaan is maar weinig bekend. Opvallend aan de bouw is dat er geen cement gebruikt werd. De muren zijn anderhalf meter dik en zowel de binnen- als buitenkant werden witgekalkt. De stad Alberobello staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat hier de meeste ‘trulli' te vinden zijn, ruim 1400.

Castel del Monte

Is één van de hoogste steden in de Abruzzen, gelegen in het hart van het Nationaal Park van Gran Sasso. Het middeleeuwse dorp behoort tot de "Borghi più belli d'Italia", oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. De Slow Food beweging heeft het dorp erkend voor een duurzame landbouw, met name haar Canestrato kaas gemaakt van schapenmelk.