Plaats en tips

Modica

Deze stad is verdeeld in Modica Alta, op de heuvel, en Modica Bassa, het lagere deel en worden door trappen met elkaar verbonden. Modica was in de Middeleeuwen en Renaissance één van de belangrijkste steden op Sicilië. Na de zware aardbeving in 1693 werd de stad in barokke stijl herbouwd. Modica staat met de andere steden van "Val di Noto" op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Belangrijkste monument in Modica is de Duomo di San Giorgio met een indrukwekkende architectuur.

Scicli

Door de pittoreske uitstraling en de elegante paleizen en kerken wordt Scicli ook beschouwd als ‘een juweel van de Barok'. Scicli behoort tot "Val di Noto", die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De stad is ook bekend vanwege de diverse religieuze optochten. Ook wordt Scicli regelmatig als decor in films gebruikt.

Ragusa

Behoort tot de drie belangrijkste baroksteden van Sicilië. Het oude gedeelte van de barokstad is Ragusa Ibla en wordt gescheiden van Ragusa Superiore, het moderne hoger gelegen gedeelte van de stad, door een diepe kloof. Op het hoogste punt van de Ragusa Ibla staat de Basilica San Giorgio. In Ragusa Superiore staat de Kathedraal van San Giovanni uit de 18e eeuw en is voorzien van een rijkversierde gevel. Verder zijn er veel uitnodigende en sfeervolle piazza's met moderne boetiekjes en winkeltjes te vinden.

Noto

Is een bijzonder mooie barokstad en wordt beschouwd als één van de belangrijkste baroksteden van Italië. Noto staat samen met de andere plaatsen van "Val di Noto" op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Typerend voor de laatbarokke gebouwen van Noto is het honingkleurige gesteente. Piazza Municipo is het hart van de stad waar de Kathedraal en het Palazzo Ducezio, waarin het stadhuis is gevestigd, staan.

Palazzolo Acreide

Is de stad die op de plek gebouwd is van het vroegere Akrai, dat gesticht werd door inwoners uit Siracusa in 664 v. Chr. Op de heuvel zijn resten te zien van het prachtige Griekse theater en het naastgelegen Bouleuterion, het raadsgebouw. Op 1 km van het archeologisch gebied ligt een dal waar de zgn. ‘Santoni' te zien zijn. In de rotswanden zijn twaalf grote beelden van goden en godinnen uitgehakt. Palazzolo Acreide is na de zware aardbeving van 1693 herbouwd in de 18e eeuw en heeft verschillende prachtige barok gebouwen die aan de hoofdstraten Corso Vittorio Emanuele en Via Carlo Alberto staan.

Siracusa

Siracusa is een havenstad aan de Ionische zee. De geschiedenis van de stad gaat ver terug in de tijd. Oorspronkelijk was Siracusa een Griekse kolonie, gesticht door Griekse boeren uit Korinthe in 734 v. Chr.  In het oudste deel van de stad, Ortigia, liggen de resten van de eerste Griekse bouwwerken. In het gedeelte op het vasteland ligt Parco Archeologico della Neapoli, een archeologisch park met o.a. het Griekse theater uit de 5e eeuw v Chr. Het oude stadscentrum Ortigia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.