Plaats en tips

Lecce

Lecce ligt in het zuiden van Apulië tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De stad is gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken. De stad wordt ook wel "Florence van de Barok" genoemd of het "Athene van Apulië". Dit komt door de onwaarschijnlijke rijkdom aan monumenten in Barokstijl. Hierbij is het lokale steen, ‘pietra leccese', een roomwitte kalksteen gebruikt. Het is een soort marmer met harde structuur dat goed te bewerken is. De paleizen, kerken en huizen zijn voorzien van weelderig versierde gevels die gemaakt zijn van deze typerende steensoort en geven een charmante en bijzondere uitstraling aan Lecce.

Brindisi

Brindisi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en een belangrijke havenstad aan de Adriatische zee. De stad heeft een prachtig historisch centrum met kerken, idyllische straten, diverse restaurants en gezellige cafeetjes. Piazza Duomo is het hart van de stad met de Duomo. In het Archeologisch Museum Francesco Ribezzo bevinden zich voorwerpen afkomstig van opgravingen uit de omgeving.

Galatina

Dit prachtige stadje is één van de vele verborgen pareltjes in Apulië. Het barokke centrum is door de eeuwen heen vrijwel intact gebleven. Hier kunt u ronddwalen door het centrum met charmante architectuur, rustige straatjes, vriendelijke bewoners, mooie boetiekjes en gezellige restaurants en bars. In de 17e eeuw werden er talrijke kerken en adellijke paleizen gebouwd in Galatina. Sommige elementen van de barokke stijl uit Lecce zijn duidelijk terug te zien, maar vooral imposante deuren en rijkelijk versierde balkons vind men terug in veel gebouwen. Chiesa di San Pietro e San Paolo uit 1633 is een indrukwekkend voorbeeld van elegante, zandkleurige barokke architectuur dat populair werd in de Salento.

Nardò

Dit is na Lecce de grootste plaats in de provincie Lecce. Vanwege de aardbeving in 1743 is deze stad herbouwd en zijn veel bouwwerken in de barokstijl. In het elegante centrum is Piazza Salandra het hart van de stad. Hier staat de bijzondere zuil ‘Giulia dell'Immacolata, een decoratieve obelisk uit 1769 en een mooi voorbeeld van de barokke straatversiering.

Otranto

Dit havenstadje aan de Adriatische zee ligt het meest oostelijk van heel Italië. Het historische centrum van Otranto, Citta Vecchia, wordt omsloten door de stadsmuren die nog vrijwel intact zijn en het kasteel. De stad behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. Het juweeltje van de stad is de romaans-gotische Kathedraal.

Ostuni

Deze stad heeft de bijnaam Città Bianca vanwege de witte kleur. De stad ligt op een heuvel en heeft een weids uitzicht tot aan de Adriatische zee en over de omgeving met wijn- en olijfgaarden en de typerende ‘trulli'. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven en een juweel op architectonisch gebied: een doolhof van smalle steegjes, prachtig witgekalkte huizen, kerken, paleizen en mooie pleintjes. Op het hoogste punt van de stad staat de Kathedraal, gebouwd in de 15e eeuw in laatgotische stijl met een prachtig roosvenster.