Plaats en tips

Arcidosso

Arcidosso is een dorp op een hoogte van 640 aan de westelijke kant van de Monte Amiata. Het dorp heeft steile en kronkelige steegjes, restaurantjes en de benodigde winkels. De moeite waard is een wandeling naar het boven gelegen ‘Rocca Aldobrandesca'. Dit indrukwekkende kasteel met een prachtige toren is waarschijnlijk gebouwd voor de Middeleeuwen. Boven de toegangspoort prijkt het wapenschild van de Medici.

Montalcino

Is een middeleeuws Toscaans wijnstadje, fraai op de heuvels gelegen. Het staat vooral bekend om zijn 'bruintje' de Brunello di Montalcino, één van de duurste en meest gewaardeeerde Italiaanse rode wijnen gemaakt van druiven die het hele jaar zonnen op de Toscaanse heuvels. Op het Piazza del Popolo staat het stadhuis en de bodega Caffé Fiaschetteria, met een prachtig historisch interieur uit de 19e eeuw. Vanaf het plein San Francesco heeft u het mooiste uitzicht op het oude centrum.

Pienza

Ligt op ongeveer 490 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de Val d'Orcia. Het is een bijzonder stadje waarbij de gebouwen uit de renaissance wel op een poppenhuis lijken. Pienza leeft voornamelijk van de landbouw en de Pecorino, de voortreffelijke schapenkaas is wereldberoemd. Alle belangrijke gebouwen stammen uit de 15e eeuw en liggen aan het centrale Piazza Pio II: de Dom, Palazzo Piccolomini, het stadhuis en bisschoppelijk paleis.

Pitigliano

Ligt fotogeniek boven drie diep uitgesleten kloven, midden in een indrukwekkend landschap. De lichtbruine huizen lijken uit de rotsen te groeien. Maak een wandeling door het oude stadsdeel met kronkelende straatjes, kleine overdekte doorgangen, een 16e eeuws aquaduct en het paleis van de adellijke familie Orsini. Kortom: een stadje dat u niet mag overslaan.

Buonconvento

Behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel één van de mooiste dorpen in Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse bonus Conventus, dat betekent "gelukkig gemeenschap". Het dorp is door de eeuwen heen een belangrijke plek voor de handel geweest. Bezienswaardig zijn de oude stadsmuren, adellijke huizen, de vele kerken en paleizen en het Sacred Art Museum, met werken van de plaatselijke kerken.

Grosseto

Is het centrum van de streek ‘Maremma' en ligt op 13 kilometer van zee. Grosseto is een relatief recente stad die gesticht werd tijdens de middeleeuwse periode. Het historisch centrum wordt omgeven door de stadsmuren uit de 16e eeuw, gebouwd door de familie Dei Medici. Het hart van de stad is Piazza Dante Alighieri waar het provinciehuis en de Duomo staan. Museo Archeologico e d'Arte della Maremma is een archeologisch museum over de geschiedenis van Grosseto, Roselle en de Maremma.

Maremma

In 1975 werd het Parco Naturale della Maremma gesticht om de flora en fauna te beschermen en om bouwwerkzaamheden aan één van de meest ongerepte stukken kust van Italië te verhinderen. De ingang van dit park is bij Alberese of Talamone. Er zijn verschillende wandelingen waarbij u zeldzame plantensoorten tegenkomt, eenzame strandjes en schitterende vergezichten. Allerlei vogels en zoogdieren komen voor in dit beschermde natuurgebied waaronder egels, wilde zwijnen, herten, vossen en wezels.

Siena

Een schitterend bewaard gebleven middeleeuwse stad, die tot in de 14e eeuw net zo machtig was als Florence. Siena heeft veel bezienswaardigheden en wordt daarom ook wel een openluchtmuseum genoemd. Piazza del Campo: op de plaats waar de drie heuvels waarop de stad gebouwd is samenkomen, ligt het bijna beroemdste plein van heel Italië. Hier vindt tweemaal per jaar de beroemde paardenraces van de Palio plaats. Palazzo Pubblico, het stadhuis gebouwd in 1297, is een van de meest elegante gotische paleizen in Toscane. Torre del Mangia is de bijbehorende  klokkentoren en het symbool van de stad.